Xander werd opgelicht tijdens vakantie in Frankrijk: “Hij leek zo betrouwbaar”

19 jul , 12:11Binnenland
250719GEZINVAKANTIE
Wat begon als een ontspannen gezinsvakantie in de Provence, eindigde voor Xander (38) uit Aalst in een financiële kater. Op een warme dinsdagnamiddag liep hij samen met zijn vrouw en kinderen over een lokale markt in de buurt van Avignon, toen hij in gesprek raakte met een vriendelijke Fransman die ‘echte’ designerparfums aanbood aan een spotprijs.
“Het ging snel. Hij sprak een aardig woordje Engels, had een klein kraampje net buiten de markt, en beweerde dat hij restvoorraden had van een parfumerie die onlangs failliet was gegaan", vertelt Xander. “Hij haalde een papieren catalogus boven, met merknamen als Dior en Chanel, en gaf ons enkele staaltjes. Alles rook geloofwaardig.”
Uiteindelijk betaalde Xander 120 euro voor vier flacons parfum. De verkoper verpakte ze zorgvuldig in een papieren zak en wenste hem nog een fijne vakantie. Pas ’s avonds, terug op hun vakantiehuis, ontdekte hij de waarheid.
Een dure les
“Eens we de parfums uitpakten, zagen we het meteen: het waren goedkope imitaties. De flesjes waren slecht afgewerkt, het etiket scheef geplakt en de geur trok na twee minuten volledig weg. Op één fles stond zelfs een typefout", zegt Xander. “Ik voelde me écht bedrogen.”
Hij keerde de volgende dag terug naar de plek waar de verkoper stond, maar daar was enkel een lege parkeerplaats. “De man bleek al verdwenen. Waarschijnlijk staat hij elke dag ergens anders.” Bij de lokale politie kreeg Xander weinig hoop: “Ze hadden al meldingen gekregen van gelijkaardige trucs, maar de daders zijn vaak moeilijk te vatten omdat ze rondtrekken.”
Steeds meer meldingen
Volgens de FOD Economie is deze vorm van oplichting geen uitzondering. “Belgische toeristen worden vooral op Zuid-Franse markten, parkeerterreinen of tankstations regelmatig benaderd door zogenaamde verkopers van luxeproducten, zonnebrillen of elektronica. Het lijkt onschuldig, maar in werkelijkheid betaal je veel geld voor waardeloze namaak", klinkt het.
Ook Test Aankoop raadt aan om nooit iets te kopen van ambulante verkopers zonder vergunning of bon. “Vraag altijd een kasticket. En als het aanbod te mooi is om waar te zijn, dan ís het dat meestal ook.”
“Het verpestte een stukje van onze reis”
Voor Xander blijft het vooral een bittere herinnering. “Niet om het geld, maar om het gevoel van domheid achteraf. Ik wilde net iets leuks kopen voor mijn vrouw en eindigde met een lege portefeuille en nepgeur.”
Hij hoopt met zijn verhaal andere vakantiegangers te waarschuwen: “Wees alert, ook op vakantie. En laat je niet misleiden door een vlotte babbel en zogezegde koopjes. Ik dacht dat ik slim was – nu weet ik beter.”
Illustratieve foto
Powered by Newsifier