Geboren na 1973? Dan dreig je straks heel wat van je pensioen te verliezen

18 jul , 12:08Financieel
250718VROUWPENSIOEN
Wie vóór zijn wettelijke pensioenleeftijd stopt met werken, zal daar binnenkort nog harder voor gestraft worden. Dat is al langer beslist, maar minister Jan Jambon (N-VA) wil de regeling nu nóg strenger maken – en vooral: koppelen aan je geboortejaar. Daardoor dreigen vooral vrouwen en mensen met een onderbroken loopbaan financieel stevig in de klappen te delen. Dat meldt Het Laatste Nieuws.
De officiële pensioenleeftijd in België ligt op 66 jaar, maar in de praktijk stopt de gemiddelde Belg al rond zijn 63ste met werken. Om dat ‘vroegpensioen’ te ontmoedigen, voerde de federale regering eerder al een zogenaamde pensioenmalus in. Die bepaalt dat wie voortijdig stopt met werken vanaf 2026 elk jaar 2% pensioen verliest. Dat loopt op tot 4% vanaf 2030 en 5% vanaf 2040.
Maar Jambon vindt dat niet precies genoeg. Hij stelt nu voor om het percentage van de malus rechtstreeks te koppelen aan je geboortejaar. Een opvallende keuze, die het financiële effect van vroeg stoppen nog meer personaliseert.
Hoe streng wordt het als Jambon zijn zin krijgt?
Volgens het voorstel dat momenteel op tafel ligt, geldt het volgende:
  • Geboren tussen 1961 en 1963? ➝ 2% pensioenverlies per jaar te vroeg
  • Geboren tussen 1964 en 1972? ➝ 4% verlies per jaar
  • Geboren vanaf 1973? ➝ 5% verlies per jaar
Een concrete simulatie leert dat iemand geboren in 1975 die op 63 met pensioen wil in plaats van 66, straks tot 15% van zijn pensioen zou verliezen. Brut, én levenslang. En dat voor een beslissing die vaak jaren geleden al werd ingepland.
Wie ontsnapt er nog aan?
Er is één uitweg: je moet minstens 35 jaar gewerkt hebben, en dat komt neer op 7.020 effectieve werkdagen. Maar die lat ligt hoog, zeker voor mensen met onbetaald verlof, deeltijdse jobs of onderbrekingen voor zorg. In realiteit komt die ‘uitweg’ dus vaak neer op een gesloten deur.
Volgens berekeningen van de Vergrijzingscommissie zou de helft van de vrouwen in loondienst niet aan die voorwaarden voldoen. Bij mannen gaat het om ongeveer 22%. Vooral vrouwen worden dus geraakt, net omdat zij vaker deeltijds werken of zorgtaken op zich nemen.
Vakbonden en oppositie reageren scherp
De vakbonden noemen het voorstel “retroactief onrechtvaardig”. Mensen worden gestraft voor keuzes die ze vaak tien of twintig jaar geleden maakten – zoals tijd nemen voor kinderen, of deeltijds blijven werken na een burn-out.
Ook binnen de regering is er onenigheid. Minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) zou het voorstel van Jambon niet ondersteunen. CD&V-voorzitter Sammy Mahdi wil dan weer dat zorgverloven, tijdelijke werkloosheid en ziekte volledig meetellen als gewerkte dagen. Vandaag is dat enkel zo bij moederschapsrust en enkele zorgonderbrekingen.
Het politieke debat zit dus muurvast, maar de kans is groot dat er nog deze week een knoop wordt doorgehakt. En dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is – al zal dat voor velen niet als goed nieuws aanvoelen.
Wat moet jij nu doen?
Als je geboren bent in of na 1961 en overweegt om vóór je wettelijke pensioenleeftijd te stoppen, is het nú het moment om je loopbaanrechten en gewerkte dagen te checken. Kijk na of je voldoende effectief gewerkt hebt, of je zorgperiodes meetellen, en wat een paar jaar langer werken zou betekenen voor je pensioenbedrag.
Vooral vrouwen met een onderbroken loopbaan hebben er alle belang bij om de nieuwe regels op de voet te volgen. De strengere pensioenmalus kan een groot verschil maken – niet alleen in euro’s, maar ook in hoe eerlijk dat aanvoelt.
Powered by Newsifier