Medicatie wordt flink duurder: dit verandert er voor jou in 2026

24 jul , 12:15Financieel
250724APOTHEEK
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil volgend jaar maar liefst 907 miljoen euro besparen op het gezondheidsbudget. Daarbij kijkt hij niet alleen naar ziekenhuizen en farmabedrijven, maar ook naar de patiënt. Wie medicijnen koopt of op consultatie gaat, zal dat binnenkort harder voelen in de portemonnee.
In een officiële nota aan het Riziv, waarover Het Nieuwsblad berichtte, maakt Vandenbroucke duidelijk dat 433 miljoen euro bespaard moet worden op geneesmiddelen. Eén van de opvallendste maatregelen: het remgeld, het bedrag dat je zelf betaalt in de apotheek, gaat omhoog.
Tot nu toe kostten sommige medicijnen minder dan 1 euro. Straks wordt dat minstens 2 euro per doosje voor gewone patiënten, en 1 euro voor wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming.
Maagzuurremmers en cholesterolverlagers worden duurder
De minister wil ook komaf maken met de “overconsumptie” van bepaalde populaire geneesmiddelen. Maagzuurremmers en cholesterolverlagers – goed voor miljoenen gebruikers – zullen minder voordelig worden terugbetaald. “Als we nieuwe medicatie nog willen vergoeden, moeten we stoppen met bestaande medicijnen spotgoedkoop te houden", zegt Vandenbroucke.
Niet alleen patiënten worden aangesproken. Er komt ook een ingreep in de werking van ziekenhuizen en artsen. De overheid wil efficiënter werken: minder overbodige medische beeldvorming, meer daghospitalisaties, en minder ingrepen die vaak weinig nut hebben – zoals sommige knieoperaties.
Zo wil Vandenbroucke 150 miljoen euro besparen via betere organisatie, en nog eens 50 miljoen euro door meer dagopnames.
Linkse kritiek op linkse minister
De plannen zorgen intussen voor gefrons, ook bij coalitiepartner PS. Die vindt het opvallend dat net een socialistische minister de patiënt meer laat betalen. Maar Vandenbroucke blijft bij zijn standpunt: “Als we niets doen, stijgt het geneesmiddelenbudget deze legislatuur met 25 procent. Dan komt andere zorg in gevaar.”
Vanaf 2026 zal je bij een bezoek aan de apotheek meer betalen voor je medicijnen. Vooral wie vaak maagzuurremmers of cholesterolverlagers gebruikt, zal dat merken. Tegelijk probeert de minister ruimte te maken voor de terugbetaling van nieuwe, innovatieve behandelingen.
Een besparing dus, maar wel eentje waar we als patiënt allemaal aan meebetalen.
Powered by Newsifier