Sigrid (44) uit Sint-Niklaas herinnert zich het moment nog tot in de kleinste details. Het was maandagochtend, rond kwart over negen. Ze had net haar laptop geopend en de koffie stond nog op het aanrecht. Haar oog viel op een e-mail van haar bank met als onderwerp: “Ongewone activiteit op uw rekening – bevestig uw identiteit.” Omdat ze net haar loon gestort had gekregen, sloeg de twijfel toe. “Ik dacht nog: dit ziet er écht uit. Het logo, de kleuren, zelfs de taal klopte. Alles ademde bankcommunicatie zoals ik die gewend was.”
Zonder aarzelen klikte ze op de link in de e-mail. Die leidde naar een inlogpagina die identiek was aan die van haar bank. “Ik vulde mijn gegevens in, ook de kaartlezer kwam erbij kijken. Alles leek normaal", vertelt ze. “Tien minuten later was ik het alweer vergeten. Tot ik die avond opnieuw inlogde om iets te betalen.” Wat ze toen zag, sloeg haar met verstomming. Haar rekening stond op nul. Haar volledige maandloon, goed voor meer dan 2.300 euro, was verdwenen via drie overschrijvingen van telkens net onder de 1.000 euro. “Het leek alsof ik mezelf had leeggeroofd.”
Schaamte
In paniek belde ze haar bank. Daar bevestigden ze wat ze zelf al vreesde: ze was het slachtoffer geworden van phishing. De zogenaamde inlogpagina bleek een kopie, gemaakt door criminelen die haar gegevens onderschepten. “De medewerker van de bank zei letterlijk: ‘U heeft uw gegevens vrijwillig ingegeven, dus onze aansprakelijkheid is beperkt.’ Die zin bleef maar nagalmen. Ik voelde me niet alleen bestolen, maar ook gestraft omdat ik in een val was gelopen die zo goed opgezet was dat ik het verschil niet zag.”
Sigrid diende meteen klacht in bij de politie, maar de kans dat ze haar geld ooit terugziet, is klein. Haar vertrouwen in digitale communicatie kreeg een flinke knauw. “Ik gebruik mijn bank-app nu alleen nog via de smartphone, en ik klik op geen enkele link meer, zelfs niet als het van mijn energieleverancier lijkt te komen.” De schaamte zat diep. “Je voelt je zo dom, en tegelijk weet je rationeel dat het iedereen kan overkomen. Maar dat maakt het niet minder pijnlijk.”
Ze besloot haar verhaal te delen, ondanks haar aanvankelijke terughoudendheid. “Ik wilde er eerst met niemand over praten, uit schaamte. Maar toen ik mijn verhaal deelde op het werk, vertelden twee collega’s dat ook zij bijna waren ingetuind. Het verschil was: zij hadden op tijd afgebroken. Dat deed me beseffen dat ik niet de enige was.”
Verontrustende cijfers
Volgens cijfers van Safeonweb.be is Sigrid inderdaad geen uitzondering. In 2024 werden meer dan 6.000 Belgen het slachtoffer van phishing via e-mail, sms of zelfs WhatsApp. De schade loopt vaak op tot duizenden euro’s, en veel slachtoffers krijgen hun geld niet terug omdat ze, net als Sigrid, hun gegevens zelf hebben doorgegeven.
“Wat ik wil meegeven is simpel", zegt ze. “Klik nooit op een e-mail van je bank, ook al lijkt die echt. Ga altijd zelf naar de website of de officiële app. En als je twijfelt, bel dan naar je bank vóór je iets invult. Eén klik heeft mij een maand overleven gekost.”
Vandaag is Sigrid extra voorzichtig met alles wat digitaal is. En hoewel ze haar geld kwijt is, voelt ze zich krachtiger nu ze haar verhaal durft te vertellen. “Als ik zelfs maar één iemand kan waarschuwen en voorkomen dat die hetzelfde meemaakt, dan is het dat verlies misschien toch ergens waard geweest.”
Foto: Illustratief