Woensdag 8 Januari 2020 - 11:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: Het Nieuwsblad  I   door Redactie

Mathieu van der Poel ernstig onder vuur: Dit is er aan de hand

Mathieu van der Poel ernstig onder vuur: Dit is er aan de hand

Het bedrijfje 4Gold, waar Mathieu van der Poel mede-eigenaar van is, stelt met behulp van een DNA-test de optimale sportvoeding samen zodat je beter gaat sporten. Voor 250 tot 300 euro en wat speeksel krijg je een individueel rapport met aangepaste voedingssupplementen.

Dat ligt echter zwaar onder vuur. “Let op, het basisidee is niet uit de lucht gegrepen”, zegt Wim Derave, professor inspanningsfysiologie en sportvoeding aan de UGent, in Het Nieuwsblad. “Er is wel degelijk onderzoek naar hoe je op basis van je DNA kan zien of bepaalde voedingsstoffen je prestaties kunnen bevorderen. Maar dat onderzoek staat nog in de kinderschoenen."

"Het is nog veel te vroeg om dat in de praktijk om te zetten. Laat staan dat dit bedrijfje het al doet. Wat zij aanbieden, heeft niets te maken met die paar kleine onderzoekjes die er al waren. Dit is marketing en pure verkooppraat, in de plaats van wetenschap. De markt van sportvoeding is zeer concurrentieel, ze zullen zich zo willen onderscheiden", stelt Derave. Ook andere wetenschappers zijn erg kritisch.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Mathieu van der Poel  I  sport