Maandag 27 Juli 2020 - 07:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Nationale Veiligheidsraad grijpt in: Kleinere sociale bubbels en wellicht weer alleen gaan winkelen

Nationale Veiligheidsraad grijpt in: Kleinere sociale bubbels en wellicht weer alleen gaan winkelen

Vandaag komt de Nationale Veiligheidsraad bij elkaar. Er worden verregaande maatregelen verwacht om de nieuwe opstoot van het coronavirus in te dijken.

Wat sowieso op tafel ligt, is het verkleinen van de contactbubbel. Naar hoeveel dat zal worden teruggeschroefd, is nog niet duidelijk. Tien of mogelijk nog één gezin buiten de eigen bubbel. Dat moet nog besproken worden.

Daarnaast wordt verwacht dat er ook in de winkels zal worden ingegrepen. Zo kan er een oproep volgen om opnieuw alleen te gaan winkelen, zoals dat net na de lockdown het geval was. Runshoppen en dus niet meer funshoppen.

Horeca

De horeca zou wel open mogen blijven. Al zullen overtredingen daar wel streng bestraft worden met een sluiting. 

Voorts wordt mogelijk verplicht dat je een mondmasker altijd op zak moet hebben. Viroloog Marc Van Ranst is geen voorstander van een verplichting over het hele grondgebied. Hij vindt dat weinig zinvol.

Cruciaal

De Nationale Veiligheidsraad is een erg belangrijke, waarschuwt Van Ranst. "Dit is cruciaal. We zijn er vroeger bij dan in de eerste golf, maar we willen het ook vroeger stoppen", klinkt het. 

Volgens Van Ranst hebben we vier weken de tijd om de epidemie een andere richting uit te sturen en dat moet volgens hem kunnen. “Tegen 1 september willen we dit onder controle hebben, zodat we er een normale opstart van de scholen kan zijn", zegt hij.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Nationale Veiligheidsraad  I  coronavirus  I  Marc Van Ranst  I  n365