-->

Marc Van Ranst met de mond vol tanden: “Dit had ik helemaal niet zien aankomen”

Marc Van Ranst met de mond vol tanden: “Dit had ik helemaal niet zien aankomen”
Zaterdag 1 Januari 2022 - 15:00   I   Foto: Photonews   I  

Marc Van Ranst heeft er een bewogen jaar opzitten. Het dieptepunt van zijn 2021 was natuurlijk de periode dat Jürgen Conings opdook, en de viroloog met zijn gezin moest onderduiken.

“Je kan er licht over gaan, en dat heb ik ook geprobeerd”, zegt Van Ranst in Het Nieuwsblad. “Ik noemde het een slecht geboekte vakantie. Als het slecht weer is, kan het nog meevallen dat je niet naar buiten kan. Maar de zon scheen en het was warm. Dat viel dus tegen. En dan was er ook nog eens het Euro­visiesongfestival op televisie. Dat komt hard aan.”

“Zorgen hebben we ons nooit gemaakt”, aldus Van Ranst. “Alleen al door het aantal mensen dat je beschermt in zo'n safehouse is dat zo goed als ­onmogelijk. Mijn vrouw en zoon hebben er ook geen blijvende angsten aan overgehouden. Natuurlijk kwam het aan, maar we zijn ten huize Van Ranst nuchter genoeg om te beseffen dat er ergere ­dingen zijn.”

Aan de Jürgen Conings-beweging heeft de viroloog zich het meest geërgerd. “Dat had ik helemaal niet zien aankomen”, klinkt het. “Ineens waren een tienduizenden mensen die van hem een volksheld maakten en die het spijtig vonden dat hij die viroloog niet had kunnen afknallen. Je alleen al realiseren dat zulke mensen bestaan, vond ik bijzonder ergerlijk.”

TAGS  I  Marc Van Ranst  I  Jürgen Conings