Ivan De Vadder is duidelijk over federale regeringsvorming: "Niemand kan zich voorstellen dat zij gaan regeren" Politiek
Politiek

Ivan De Vadder is duidelijk over federale regeringsvorming: "Niemand kan zich voorstellen dat zij gaan regeren"

Ivan De Vadder is duidelijk over federale regeringsvorming: "Niemand kan zich voorstellen dat zij gaan regeren"

De federale informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) hebben opnieuw zeven partijen rond de tafel gebracht. Dat betekent dat er nog absoluut geen sprake is van een doorbraak richting een mogelijke coalitie.

"De atypische manier waarop ze nu te werk gaan geeft aan dat er niet veel optimisme is", zegt wetstraatjournalist Ivan De Vadder op VRT NWS. "Je merkte dat al na die eerste ontmoeting eind juli, waar PS en N-VA voor het eerst samen om de tafel zaten sinds de verkiezingen."

"We lazen sindsdien veel interviews waarin politici zelf aangaven hoe moeilijk het is om N-VA en PS samen in een regering te krijgen, omdat de uitgangspunten zo verschillend zijn. Niemand kan zich eigenlijk voorstellen dat er een regering gevormd wordt rond die twee."

Paarsgroen

Dan wordt er al snel gekeken naar een paarsgroene coalitie. "Maar dan duikt de vraag op of CD&V en Open VLD, die op Vlaams niveau mee onderhandelen, wel willen meebesturen op federaal niveau zonder N-VA, zonder Vlaamse meerderheid. En daar hebben zij altijd neen op gezegd."

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws