Herman Goossens waarschuwt: “Pas op, dit is een gekend probleem bij zelftests” Royalty
Royalty

Herman Goossens waarschuwt: “Pas op, dit is een gekend probleem bij zelftests”

Herman Goossens waarschuwt: “Pas op, dit is een gekend probleem bij zelftests”

De halve bevolking lijkt de laatste dagen zelftests te willen inslaan voor tijdens de eindejaarsfeesten. Een goed idee, volgens sommige experts, al is zo'n zelftest zeker niet heiligmakend.

Dat zag ook microbioloog Herman Goossens. “Gisteren kerst gevierd met (klein)kinderen”, liet hij weten op Twitter. “Ramen open en iedereen buiten (8°C) getest voor betreden woning. Ontstentenis: iedereen zwak positief. Iedereen opnieuw getest bij kamertemperatuur: iedereen negatief. Pas op voor vals positief resultaat in de winter. Gekend probleem.”

Opletten tijdens eindejaarsperiode

Op Radio in kwam Goossens meer uitleg geven over hoe men het best deze zelftests bewaart. ”We zien dat wanneer je een zelftest bij twee tot vier graden in de koelkast bewaart en bij die temperatuur uitvoert, dat je soms bandjes ziet verschijnen wat wijst op een vals positief resultaat", zegt hij in 'De Wereld Vandaag’.

"We hebben gezien dat dat ook bij acht graden of meer ook al vals positieve resultaten kan opleveren. Dat betekent dat je moet opletten wanneer je een zelftest wil gebruiken tijdens de eindejaarsperiode. Bij een aantal testen zie je dat ze gevoelig zijn aan lage temperaturen en dat je soms vals positieve resultaten krijgt.”

"Je moet de zelftest niet bewaren in de koelkast of de diepvriezer", adviseert Goossens. "Ze mogen ook niet bewaard worden bij hoge temperaturen. Je bewaart ze best op kamertemperatuur en de test wordt het best ook uitgevoerd bij kamertemperatuur."

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws