Marc Van Ranst waarschuwt voor nieuwe pandemie: “Dit is geen leuk nieuws" Royalty
Royalty

Marc Van Ranst waarschuwt voor nieuwe pandemie: “Dit is geen leuk nieuws"

Marc Van Ranst waarschuwt voor nieuwe pandemie: “Dit is geen leuk nieuws"

Experts zijn het erover eens: het griepseizoen zou heftiger kunnen worden dan normaal. Dat komt natuurlijk dat er vorig jaar wegens de coronacrisis van een griepseizoen geen sprake was. Gelukkig kunnen we beroep doen op, jawel, vaccins.

“Griepvaccins zijn een berekende gok”, zegt Marc Van Ranst daarover in Het Nieuwsblad. “Ieder jaar wordt in februari gekeken naar de dominante mutaties en stammen die de ronde doen tijdens het griepseizoen in het zuidelijk halfrond. Op basis daarvan wordt het vaccin voor het noordelijk halfrond voor het komende seizoen 'bij ons' bepaald."

Omdat er vorig jaar vrijwel geen griep was om ons op te baseren, zullen er vaccins gebruikt worden die hielpen tegen eerdere griepvirussen. “Het klopt dus dat de factor 'gok' in de 'berekende gok' dit jaar groter is”, zegt Van Ranst. “Indien die gok 'verkeerd' is en de vaccins niet doeltreffend zijn tegen de griep die straks bij ons de ronde gaat doen, is een nieuwe pandemie niet uitgesloten.”

"Er zijn andere gewoontes bijgekomen"

"Dat is geen leuk nieuws, niemand wil dat brengen", beseft de viroloog. "Maar we moeten daar rekening mee houden. Als het zover komt, zal die grieppandemie vele malen minder erg zijn dan de covid-pandemie, maar een grieppandemie is nu ook weer geen faits divers. Tijdens de Hong Kong-grieppandemie ( in 1968, nvdr.) zijn zeker een miljoen mensen gestorven.”

Toch is er nog geen reden tot paniek. “Het is zover nog niet. Ook zijn er gewoontes bijgekomen. We houden niet langer 1,5 meter afstand, maar aan de vroegere 75 centimeter zitten we nog niet. Er is her en der aandacht voor verbeterde ventilatie. Waar je vroeger 'gewoon' naar kantoor ging als je ziek was, kan je met een snotneus of milde grieperige klachten veelal gewoon thuiswerken. We geven nog altijd minder handen dan vroeger."

Populair

Laatste nieuws