Overname van 'Thuis' krijgt een serieus staartje: twee soapmedewerkers stappen naar de rechter

thuisVRT 4
Sinds januari is de productie van ‘Thuis’ niet langer in handen van de VRT, maar in die van het externe productiehuis Eyeworks. Meteen heerste heel wat onrust: talloze medewerkers vreesden voor hun job. De situatie leek stilaan gekoeld zonder blazen. Maar wie dacht dat de storm volledig gaan liggen is, zit er helaas naast.
Twee crewleden van ‘Thuis’ slepen hun voormalige werkgever VRT voor de rechter. Achter de schermen zijn ze nog steeds niet tevreden over de overname van Eyeworks en de grote gevolgen daarvan op hun arbeidsvoorwaarden. “Mijn job is fundamenteel veranderd”, zegt één van de werknemers in Humo. “Na een carrière van bijna dertig jaar bij de VRT ben ik in een jaar tijd naar de uitgang geduwd. Nu mag ik alléén nog voor ‘Thuis’ werken. In een slechter statuut dan voorheen.”
“Onze contracten bij de VRT waren plots vodjes papier, en dat is illegaal. Wij hebben nooit een echte keuze gehad”, klinkt het misnoegd. Bovendien verdienen de werknemers netto evenveel als voordien, maar verliezen ze hun compensatie voor overuren en reistijd. Volgens de crew zou ook meedenken over de reeks niet langer geapprecieerd worden en wordt ook inspraak in vakantie beperkt.

Beloftes nagekomen

De zaak komt in juni 2024 voor de arbeidsrechtbank, dat bevestigt de openbare omroep. Stél dat de rechter de crewleden gelijk geeft, moeten alle werknemers in principe terugkeren naar VRT. Maar de openbare omroep staat naar eigen zeggen “recht in de schoenen”. “We zijn onze beloftes nagekomen, en zijn van oordeel dat de overdracht juridisch correct is verlopen. We verwachten geen problemen”, aldus woordvoerder Bob Vermeir.
Humo liet bovendien enkele ‘Thuis’-acteurs anoniem aan het woord. Die verklaren wél tevreden te zijn over de overname. Maar volgens de crewleden gelden voor hen andere regels omdat ze meer onmisbaar zijn.