UCI wil drastisch ingrijpen na beslissing van Thibau Nys: “Het gaat verkeerd”

231105thibaunyslarsvanderhaar
Thibau Nys heeft na zijn mislukte EK besloten om niet aan de start van de cross in Dendermonde te verschijnen.
Die wedstrijd staat zondag op het programma, maar de tweede in het klassement van de Wereldbeker stuurt dus zijn kat. Ook Lars van der Haar zal dit seizoen niet alle WB-manches afwerken. En dat is iets dat UCI-topman Peter Van den Abeele maar moeilijk kan vatten, dat onthult hij bij Sporza.
“Ik heb respect voor renners die zeggen dat ze ervoor kiezen om rust te nemen. Maar de Wereldbeker benadelen voor een ander klassement? Als de Wereldbeker als een speeltje wordt gezien, dan zitten we met een probleem”, aldus Van de Abeele. “Dat is voor niemand goed, ook niet voor het veldrijden als discipline.”
“Nochtans kunnen ze nergens zoveel prijzengeld winnen als in de Wereldbeker veldrijden. Dan gaat er toch iets verkeerd?”, vervolgt hij. Hij kijkt weliswaar ook in eigen boezem: “We zullen ook zelf in de spiegel kijken… Moeten prestaties in de Wereldbeker met meer punten worden beloond?”

WK

“Moeten we de wereldbekercrossen in een kortere periode bundelen zodat alle toppers er wel bij kunnen zijn, bijvoorbeeld van december tot het laatste weekend voor het WK?”, vraagt hij zich luidop af. “Het zijn allemaal zaken die ik dringend wil bespreken met de grote spelers uit de veldritwereld.”
Van den Abeele wil vooral dat de kwestie niet te lang aansleept: “We zullen die beslissingen met de hoogste prioriteit nemen zodat ze op het WK (begin februari in Tábor, red.) al goedgekeurd kunnen worden. Op die manier zullen ze al volgend seizoen in voege treden!”