Het zomerakkoord van de federale regering brengt goed nieuws voor politie en bestuur: na meer dan twee jaar problemen komt er eindelijk een oplossing voor het ANPR-systeem dat al lang overbelast is. Die slimme camera’s – meer dan 5.000 in ons land – herkennen nummerplaten automatisch en worden gebruikt voor opsporingen en trajectcontroles. Maar sinds 2023 draait het systeem op zijn tandvlees.
Toen het platform in 2018 werd ontwikkeld, ging men uit van 2.000 camera’s. Ondertussen zijn dat er meer dan dubbel zoveel, en daardoor crasht het systeem geregeld. Nieuwe camera’s konden al een hele tijd niet meer worden aangesloten. “Van de 178 politiezones raakten er maar 70 echt verbonden”, legt Nicholas Paelinck van de Vaste Commissie voor Lokale Politie uit aan VRT NWS. “Gevolg: in onderzoeken missen we beelden, en trajectcontroles leveren minder boetes op.”
Antwerps systeem voor heel België
Al twee jaar ligt er nochtans een oplossing klaar. De politie van Antwerpen ontwikkelde een eigen systeem dat tot 10.000 camera’s aankan en veel stabieler werkt. Politiek lag dat gevoelig, maar nu is er eindelijk een akkoord om het systeem landelijk uit te rollen. De federale politie neemt het beheer over en de servers verhuizen naar hun datacenters.
Volgens Paelinck kan het snel gaan. Binnen zes maanden zouden alle politiezones worden overgezet, daarna volgen de trajectcontroles. “Veel camera’s die vandaag werkloos hangen, zullen eindelijk actief worden", zegt hij.
Meer controle én meer boetes
De operatie betekent dat opsporingen en controles veel vlotter zullen verlopen. Niet alleen politieonderzoeken winnen erbij, ook de overheid zal opnieuw miljoenen aan boetes kunnen innen via trajectcontroles die nu stilstaan. Na de zomer wordt het concrete plan van aanpak voorgesteld door ministers Bernard Quintin en Annelies Verlinden.