Zo blijven bananen veel langer mooi geel op je fruitschaal

26 jul , 18:00Voeding
250726BANANEN
Iedereen kent het scenario. Je komt thuis met een mooie tros bananen, legt ze trots op de fruitschaal en na een paar dagen is het feestje voorbij: bruine vlekken, een te zachte schil en een geur die zegt dat het eigenlijk te laat is. Bananen lijken soms maar enkele dagen mooi geel te blijven. Gelukkig bestaat er een verrassend eenvoudige truc om ze langer vers te houden.
De boosdoener heet ethyleengas. Zodra bananen beginnen te rijpen, geven ze dit gas af. Dat gas is op zich niet schadelijk, maar het versnelt hun eigen rijpingsproces én dat van ander fruit in de buurt. Leg je bananen dus naast appels of peren, dan werkt dat als een turbo voor de verkleuring. Zo kan het gebeuren dat ze op amper drie dagen tijd van mooi geel naar volledig bruin omslaan.
Veel mensen denken dat er niets aan te doen is, maar dat klopt niet. Met een klein beetje aandacht kan je de levensduur van je bananen flink verlengen.
De simpele truc met huishoudfolie
Volgens BBC Good Food kan je bananen veel langer geel houden door de stelen apart in te pakken met een stukje huishoudfolie. Door de steel goed af te sluiten, vertraag je de uitstoot van het rijpingsgas. Zo wordt het proces afgeremd en blijven je bananen vaak enkele dagen langer goed.
Je kan ervoor kiezen om de hele tros rond de steel in te pakken, maar het werkt nog beter als je de bananen losmaakt en elk steeltje afzonderlijk omwikkelt. Het ziet er misschien wat vreemd uit op de fruitschaal, maar het resultaat is duidelijk: de bananen blijven langer stevig en geel.
Bewaar ze slim
Nog een eenvoudige tip: leg je bananen niet op de vensterbank in de zon, maar op een koele, droge plek in de keuken. De koelkast lijkt op het eerste gezicht een goed idee, maar dat is het niet. In de kou vertraagt het rijpen wel, maar de schil wordt zwart en de textuur binnenin wordt vaak minder aangenaam.
Bananen voelen zich het best op kamertemperatuur. Zet ze ook niet vlak naast appels of peren als je wil dat ze langer meegaan. Die combinatie versnelt de rijping alleen maar.
Een klein spel met je fruitschaal
Het mooie is dat je met deze trucjes zelf kan bepalen hoe snel je bananen eetklaar zijn. Wil je dat ze sneller rijpen, leg ze dan bewust bij ander fruit. Heb je liever dat ze traag rijpen, dan hou je ze apart en pak je de steel in met folie. Zo simpel kan het zijn om langer van je fruit te genieten.
Powered by Newsifier