Het begon met wat gestoken festivalgangers in Werchter, maar intussen is het duidelijk: de wespen zijn dit jaar vroeg, fel en talrijk aanwezig. En ze laten zich niet zomaar wegjagen. Experts spreken zelfs van een uitzonderlijk wespenjaar – en dat merk je aan alles.
Wie deze dagen buiten eet of drinkt, heeft het al gevoeld: één glas cola en de eerste wesp is daar. Nog geen twee minuten later volgen er meer. Of je nu in de tuin zit, een barbecue organiseert of een terrasje doet: wespen zijn dit jaar veel actiever dan normaal. En daar is een duidelijke reden voor.
Waarom het nu al zo erg is
Normaal gesproken piekt het wespenseizoen pas in augustus. Maar dit jaar draait alles vroeger. “We merken dat mensen ons al sinds juni bellen voor wespennesten,” vertelt Kurt Bellon, verdelger bij Antimal. “We draaien al weken overuren.”
Dat is geen toeval, legt Natuurpunt uit. Door het droge en warme voorjaar zijn er veel meer nesten overgebleven dan vorig jaar, toen het nat en koud was. “De zachte winter en het gebrek aan regen in het voorjaar hebben ervoor gezorgd dat wespennesten niet zijn kapotgeregend,” klinkt het. Resultaat: veel nesten, veel wespen, veel problemen.
Wat maakt dit seizoen extra lastig?
Wespen zijn dol op suiker en eiwitten. Dat maakt festivals, picknicks en barbecues zo aantrekkelijk voor hen. “Werchter was een feest voor de mensen, maar ook voor de wespen,” klinkt het bij het Rode Kruis, dat opvallend veel steken moest verzorgen.
En het blijft niet bij één prikje. Wespen die zich bedreigd voelen, verspreiden feromonen – een soort geurwaarschuwing – waarmee ze andere wespen alarmeren. Eén klap op een wesp kan dus een hele zwerm uitlokken.
Wat je beter wél en níét doet
Het is verleidelijk om meteen naar een wesp te slaan. Maar net dat maakt ze agressiever. “Sla nooit naar een wesp,” waarschuwt Natuurpunt. “Blijf kalm en beweeg traag. Ze gaan meestal vanzelf weg.”
Ook roepen of paniekerig weglopen is geen goed idee. Wespen kunnen je dan volgen of – erger nog – per ongeluk in je mond vliegen. En dat is gevaarlijk: een steek in je keel of tong kan ernstige zwelling veroorzaken en zelfs levensbedreigend zijn.
Slimme trucs om ze op afstand te houden
Gelukkig zijn er ook doeltreffende manieren om wespen weg te houden:
- Lok ze weg met een potje oude confituur of siroop op een veilige afstand van je tafel.
- Plaats een halve citroen met kruidnagels in het midden van je tafel. De geur schrikt wespen af.
- Laat wat koffie smeulen op een schoteltje: de rook vinden ze onaangenaam.
- Draag neutrale kleuren en vermijd parfums of geurende zonnecrème.
- Dek drankjes altijd af, zeker blikjes waar je niet ziet wat erin zit.
Extra tip: drink nooit rechtstreeks uit een blikje dat al even open staat. Een wesp kan ongemerkt naar binnen zijn gekropen. Gebruik liever een rietje of giet je drank in een glas.
Wat als je toch gestoken wordt?
In de meeste gevallen is een wespensteek pijnlijk, maar onschuldig. Koel de plek met ijs of een natte doek. Lavendelolie kan de pijn verlichten, en bij de apotheek vind je zalfjes tegen jeuk en zwelling.
Maar wees alert bij allergische reacties: duizeligheid, ademnood, zwelling van gezicht of keel, of hevige roodheid. In dat geval: bel onmiddellijk de hulpdiensten.
Wespen zijn niet alleen maar lastig
Ook al lijken ze deze zomer vooral een plaag, toch hebben wespen ook een functie in de natuur. Ze helpen bij het bestuiven van planten en vangen vliegen, muggen en dazen. Wie ze met rust laat, wordt meestal zelf ook met rust gelaten.
Maar dat vraagt wel wat aanpassing van onze kant. En een beetje voorbereiding. Zeker nu we weten dat deze zomer nog veel geel-zwarte bezoekers in petto heeft.