Vakantie in gevaar: waarom steeds meer toeristen moeten vluchten voor bosbranden

09 jul , 7:00Buitenland
250708BOSBRANDEN
Elke zomer is het raak, maar 2025 lijkt een triest record te breken: in Zuid-Frankrijk, Italië, Griekenland, Kroatië en Spanje rukken de bosbranden opnieuw op. Alleen al in juni werden in Spanje meer dan 20 grote brandhaarden geregistreerd, vaak in de buurt van toeristische gebieden zoals Catalonië en Andalusië. In Griekenland gingen vorige week delen van de Peloponnesos en Rhodos opnieuw in vlammen op.
De oorzaak? Experts wijzen op de almaar extremer wordende droogte en hitte. De Middellandse Zee-regio warmt dubbel zo snel op als het wereldgemiddelde. Met temperaturen tot boven de 45 graden en windvlagen die vuurhaarden snel verspreiden, is de situatie op veel plaatsen ronduit precair.

Vakantie in brandgevoelige zones? Hier moet je echt op letten

Ga je op reis naar Zuid-Europa, dan loont het de moeite om op voorhand te checken of jouw bestemming in een risicozone ligt. Op officiële websites zoals meteogr (voor Griekenland) of info.gouv.fr (Frankrijk) verschijnen dagelijks risicokaarten en waarschuwingen. In Spanje geeft 112.es actuele updates over brandgevaar en evacuaties.

Belangrijke aandachtspunten:

  • Check dagelijks de lokale brandrisico’s, vooral als je in de natuur logeert.
  • Ga nooit zelf wandelen of rijden in een afgesloten zone.
  • Vermijd vuur, BBQ of zelfs roken in natuurgebieden.
  • Zorg dat je weet waar de dichtstbijzijnde uitweg of schuilplaats is.
Op plaatsen zoals Corsica, Kreta, de Algarve en zelfs delen van Sicilië worden regelmatig toeristen geëvacueerd. In 2023 moesten duizenden mensen op Rhodos hun hotel halsoverkop verlaten. Dat scenario is deze zomer opnieuw realistisch.

Toerisme en klimaat: een groeiend spanningsveld

Volgens klimaatwetenschappers wordt de combinatie van massatoerisme en extreme hitte steeds problematischer. “Zowel voor de veiligheid van de reiziger als voor de leefbaarheid van de lokale bevolking", klinkt het bij Copernicus, het Europese klimaatobservatiecentrum. Vooral bosrijke eilanden en bergachtige streken zijn kwetsbaar, omdat blussen er erg moeilijk is.
Reisorganisaties houden de situatie nauwlettend in de gaten, maar het advies is duidelijk: bereid je voor, en weet waar je naartoe gaat. Want zelfs een droomvakantie kan plots omslaan in een nachtmerrie van rook, chaos en evacuaties.
Powered by Newsifier