Er is vrees voor een nieuwe pandemie: "Dit is heel zorgelijk" Buitenland
Buitenland

Er is vrees voor een nieuwe pandemie: "Dit is heel zorgelijk"

Er is vrees voor een nieuwe pandemie: "Dit is heel zorgelijk"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gewaarschuwd voor een nieuwe mogelijke pandemie, ditmaal veroorzaakt door een gevaarlijke stam van de vogelgriep die van mens op mens kan worden overgedragen.

Professor Jeremy Farrar, de hoofdwetenschapper van de WHO, sprak zijn zorgen uit tijdens een VN-conferentie. Hij meldde dat er recentelijk enkele honderden gevallen zijn vastgesteld waarbij de sterfte onder de besmette personen "extreem hoog" is.

"H5N1 is een influenzavirus dat oorspronkelijk voorkwam bij pluimvee en eenden en zich de laatste een of twee jaar effectief heeft verspreid, resulterend in een wereldwijde zoonotische - van dieren afkomstige - pandemie", zei Farrar. De grootste zorg is volgens hem dat het virus zich nu steeds meer verspreidt onder zoogdieren, wat de kans op mutaties vergroot die overdraagbaar zijn op mensen en tussen mensen.

Farrar benadrukte ook de noodzaak van voorbereiding: "Dit is een enorme zorg en ik denk dat we ervoor moeten zorgen dat, mocht H5N1 overslaan op mensen met mens-tot-mens overdracht, we onmiddellijk kunnen reageren met gelijke toegang tot vaccins, therapeutische middelen en diagnostiek."

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws