Steven Van Gucht waarschuwt mensen die op reis gaan voor gevaarlijk virus: "Besef dit" Buitenland
Buitenland

Steven Van Gucht waarschuwt mensen die op reis gaan voor gevaarlijk virus: "Besef dit"

Steven Van Gucht waarschuwt mensen die op reis gaan voor gevaarlijk virus: "Besef dit"

Wie straks op reis vertrekt, moet opletten. Heel wat delen in Europa zijn risicogebied voor zogenoemde tekenencefalitis. Dat is een virus die een hersenontsteking kan uitlokken. Er zijn in sommige regio's al uitzonderlijk veel teken gevonden en dieren die besmet zijn met het virus.

In ons land komt het virus zelden voor, maar in bijvoorbeeld Duitsland, Zweden en Tsjechië is er wel een enorme toename. Viroloog Steven Van Gucht waarschuwt dat er te weinig alertheid rond de ziekte is. “Bij artsen én reizigers. Als je binnen Europa op reis gaat, denk je niet automatisch aan reisvaccinaties", zegt hij in Het Nieuwsblad.

"Maar weet dat bijvoorbeeld in Oostenrijk de hele bevolking aanbevolen wordt om zich te laten vaccineren tegen tekenencefalitis", vervolgt Van Gucht. "Elke zomer stroomt dat land wel vol met ongevaccineerde toeristen die in de natuur gaan wandelen.”

Klimaatverandering

De klimaatverandering zal bovendien in delen van Europa de verspreiding verder in de hand werken. “Dat zie je nu al in de Alpen", weet Van Gucht. "Vroeger zaten de schapenteken er alleen in de valleien. Door de opwarming komt de teek ook op grotere hoogte voor.”

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws