Woensdag 27 November 2019 - 11:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: VRT NWS/Knack/De Tijd/Apache  I   door Redactie

Schokkende onthullingen: 'Koninklijke familie probeert zoveel mogelijk geld van belastingbetaler te krijgen'

Schokkende onthullingen: 'Koninklijke familie probeert zoveel mogelijk geld van belastingbetaler te krijgen'

Liefst 7.530 hectare aan bossen, gronden en 77 gebouwen zijn in handen van de Koninklijke Schenking. Dat is de instelling die de koninklijke openbare eigendommen beheert.

De Koninklijke Schenking is in principe een "zelfstandig openbare instelling" die zelfbedruipend moet zijn. In werkelijkheid draaien tal van overheidsdiensten op voor het merendeel van de kosten. De belastingbetaler dus.

Journalisten van De Tijd, VRT NWS, Apache en Knack hebben onder de noemer 'Immo Royal' voor het eerst in negentig jaar het volledige patrimonium van de Koninklijke Schenking doorgelicht. De Koninklijke Schenking heeft zelf slechts 6,45 miljoen euro besteed aan het volledige patrimonium. De oppervlakte groter is dan Brussel-Stad, Ukkel en Anderlecht samen. BIjna de helft (2,91 miljoen euro) ging naar het domein in Laken. Dat maakt nog geen twee procent uit van het patrimonium.

De koninklijke familie zou zoveel mogelijk kosten afschuiven op de belastingbetaler. Bovendien betaalt de Belgische staat ook nog huurgeld aan de Koninklijke Schenking. De premier betaalt elj jaar 100.000 euro huur om het kasteel van Hertoginnendal. Als daar echter kosten zijn, is dat ook voor de belastingbetaler.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Koning Filip  I  koningin Mathilde  I  n365  I  shownieuws