Zondag 26 Januari 2020 - 09:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: Het Nieuwsblad  I   door Redactie

Viroloog Marc Van Ranst over coronavirus: "Ga niet naar de dokter, maar doe wel dit"

Viroloog Marc Van Ranst over coronavirus:

Het coronavirus verspreidt zich snel en zit ook al in Antwerpen. Moeten we ons nu zorgen maken? Moeten we mondmaskertjes dragen?

“Hier in België heeft dat momenteel geen enkele zin", zegt viroloog Marc Van Ranst over mondmaskers in Het Nieuwsblad. "Zo’n chirurgisch maskertje of een papieren exemplaar dat mensen in een sandwichbar dragen, doet dat alvast niet. Reden daarvoor is dat die te weinig aansluiten. Er zijn te veel gaten en openingen waarlangs het virus nog kan passeren. Je hebt een professioneel masker nodig dat perfect op je gezicht aansluit. Zoiets kun je kopen in een doe-het-zelfzaak.”

Wanneer moeten mensen met symptonen van koorts, kortademigheid en vermoeidheid naar het ziekenhuis? “Verbleef je recent niet in China, dan hoef je je geen zorgen te maken en gaat het waarschijnlijk om de griep. En dan moet je sowieso de dokter wel bellen. Wie wel uit China komt, raad ik vooral aan om niet naar de dokter te gaan, maar de dokter tot bij jou te laten komen. Want wie naar een dokter gaat, zit in een wachtzaal en kan andere mensen besmetten. Het is beter om met zo weinig mogelijk mensen in contact te komen tot er zekerheid is over wat je hebt."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Coronavirus  I  Marc Van Ranst