Zaterdag 22 Februari 2020 - 18:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: NB  I   door Redactie

Experten slaan alarm na twee corona-doden in Europa: “We moeten echt een versnelling hoger schakelen”

Nu bekend is gemaakt dat het coronavirus twee dodelijke slachtoffers heeft gemaakt in Europa, kunnen we spreken van een pandemie. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst in Het Nieuwsblad.

Experten slaan alarm na twee corona-doden in Europa: “We moeten echt een versnelling hoger schakelen”

"We zitten met besmettingen over de hele wereld en er zijn gevallen die geen link hebben met China”, zegt Van Ranst. “We gaan nu een nieuwe fase in. We kunnen spreken van een pandemie. Het is tijd om een versnelling hoger te schakelen. De hele wereld moet nu de broodnodige pandemievoorbereidingen treffen."

Van Ranst vreest dat de quarantaine rond de Chinese besmettingshaarden niet lang meer houdbaar zijn. “Ze zullen die heel binnenkort moeten opheffen omdat de economische schade anders te groot wordt”, zegt hij. “Om u een idee te geven: 97% van de antibiotica die in de VS genomen worden, komen uit China. De voorraden slinken. Ze gaan niet anders kunnen, maar het kan voor problemen zorgen."

Niet op onze lauweren rusten

Volgens Van Ranst moeten bij de voorbereidingen voor een pandemie álle sectoren zich klaarmaken. “Dat geldt voor de gezondheidszorg: ze moeten zorgen dat er genoeg ziekenhuisbedden klaar staan, prioriteit geven aan de eerstelijnszorg, in voldoende verplegend personeel voorzien, medicijnen inslaan, … Maar ook andere sectoren moeten zich voorbereiden en een continuïteitsplan opstellen. Gaande van banken, scholen en transportsector tot supermarkten."

Ons land is volgens Van Ranst relatief goed voorbereid. “We hebben zulke plannen, modules en protocollen. Ze bestaan. We hebben die opgesteld in 2009 ten tijde van de Mexicaanse griep, maar ze moeten nu wel geactualiseerd worden. De krokusvakantie is traditioneel een periode waar alles een beetje stilvalt en iedereen graag gaat skiën. Maar we mogen écht niet op onze lauweren rusten”, besluit hij.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Italië  I  coronavirus  I  China