Koning Filip onder vuur genomen: “Hij profiteert hier nog steeds van” Royalty
Royalty

Koning Filip onder vuur genomen: “Hij profiteert hier nog steeds van”

Koning Filip onder vuur genomen: “Hij profiteert hier nog steeds van”

De Black Lives Matter-beweging, die van start ging nadat in de Verenigde Staten de Afro-Amerikaanse George Floyd gedood werd door een blanke agent, zorgde de voorbije weken ook bij ons voor heel wat commotie. Protesten werden opgezet, en standbeelden werden beklad.

Vooral de delicate kwestie rond koning Leopold II wordt weer opgerakeld. Op het eind van de achttiende eeuw werden veel wreedheden gepleegd in Congo, destijds een kolonie onder de persoonlijke heerschappij van Leopold II. Zijn standbeelden werden besmeurd door aanhangers van de BLM-beweging.

Dat heeft uiteraard een weerslag op onze huidige koning Filip en dat merkte TV Familie ook in de buitenlandse pers. “Koning Filip kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de daden van Leopold II”, staat er te lezen.

Familiebezit

“Maar misschien is het goed dat hij in naam van alle Belgen én van zijn familie zijn excuses aanbiedt aan de Congolezen", wordt er geschreven. "Tenslotte heeft België heel wat te danken aan Leopolds uitbuiting."

Zo bezorgde deze uitbuiting Leopold II een ware goudmijn. “Hij kocht er grond, huizen en kastelen mee. Eigendommen waarvan er nu nog veel tot het familiebezit behoren. Koning Filip profiteert dus nog van de misdaden van zijn voorvader”, klinkt het.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws