Woensdag 24 Juni 2020 - 14:38   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Premier Wilmès: "De experten hebben hun mening over verplichting van mondmaskers zelf bijgesteld"

Premier Wilmès:

De Nationale Veiligheidsraad heeft besloten om mondmaskers niet te verplichten in de openbare ruimtes. Nochtans hadden meerdere experten daarvoor gepleit. Onder meer Marc van Ranst, Steven Van Gucht én Pierre Van Damme hadden dat geadviseerd.

Nu blijkt dat de expertengroep GEES toch een ander advies heeft gegeven dan wat de virologen in de media hebben gezegd. “We hebben er met de experten over gesproken", legt premier Sophie Wilmès uit. "In hun rapport hebben ze ook besloten om het nu niet te verplichten. Dit omwille van het feit dat er geen epidemiologische reden is om dit nu te doen."

Volgens Wilmès zou een verplichting van een mondmasker nu een fout signaal zijn. "Het gaat dag na dag beter en tegelijkertijd zouden we de mondmaskers verplichten in de openbare ruimtes. De experten hebben hun mening een beetje bijgesteld, gezien de huidige situatie."

Van Ranst duidelijk voorstander

Marc Van Ranst had zich nochtans zeer duidelijk uitgesproken voor het verplichten van mondmaskers. "In deze exitfase wordt de drukte in de warenhuizen en winkels geleidelijk groter, en het is niet altijd mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Ik ben voorstander om mondmaskers te verplichten in de warenhuizen/winkels. "Sterk aangeraden" werkt duidelijk niet", zei hij op Twitter.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Nationale Veiligheidsraad  I  Sophie Wilmès  I  GEES  I  mondmaskers  I  n365