Vrijdag 18 September 2020 - 21:00   I   Foto: ATV  I   door Redactie

Forse kritiek van Pierre Van Damme op coronabeleid: “We moeten hier echt rekening mee gaan houden, hoor”

Forse kritiek van Pierre Van Damme op coronabeleid: “We moeten hier echt rekening mee gaan houden, hoor”

De Universiteit Antwerpen heeft beslist om het nieuwe schooljaar van gang te laten gaan in code oranje. Dit houdt in dat de capaciteit van de aula’s wordt beperkt tot twintig procent. Volgens epidemioloog Pierre Van Damme is deze beslissing gerechtvaardigd. “Het gaat niet de goede kant op en het gaat snel”, zegt hij over de coronacijfers.

Van Damme was een van de experten die de UAntwerpen aanraadde om in code oranje te starten. Tegelijk is het ook een signaal naar de politiek. “Volgens ons onderschat de politiek de situatie op dit moment”, zegt Van Damme in Gazet van Antwerpen. “Net zoals ze de situatie onderschatte in maart. Het is erger dan ze denkt en het gaat vlugger dan ze denkt. We moeten niet wachten tot de situatie nog erger wordt."

Van Damme ziet dat expertengroep Celeval neigt naar een verdere versoepeling. “Dat is echt ongelooflijk. Ik begrijp perfect dat men het gewicht van psychologen en bedrijfsleiders heeft willen versterken in Celeval (ten koste van virusexperts, nvdr.). Maar als het virus aan kracht toeneemt, moet je rekening houden met het advies van experten. Het reproductiegetal is op dit moment al 1,3 tot 1,4. Dat wil wat zeggen."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Pierre Van Damme  I  corona  I  Celeval  I  Antwerpen