-->

Viroloog heeft slecht nieuws: "Zelfs dan zullen we nog met coronamaatregelen moeten leven"

Viroloog heeft slecht nieuws:
Maandag 28 September 2020 - 09:30   I   Foto: Photonews   I   door Redactie

Johan Neyts (KU Leuven) waarschuwt dat een eerste vaccin er niet voor zal zorgen dat we ons normale leven terug zullen krijgen. We zullen nog een hele tijd met maatregelen moeten leven.

Er zijn enkele kandidaat-vaccins in de laatste testfase. Dat betekent evenwel niet dat zij volledig zullen beschermen. Sommigen stellen 50 procent werking als doel. "Je kunt je afvragen of je het vaccin wel moet beginnen te verdelen als het bijvoorbeeld maar net vijftig procent zou halen", zegt Neyts in Het Nieuwsblad.

“Het moet nog blijken of één van de kandidaat-vaccins dat zal halen”, zegt Neyts. “En er zijn ook wel wat andere dingen waar je rekening mee moet houden: op het kandidaat-vaccin van Johnson & Johnson na gaat het allemaal om vaccins waarvan je twee dosissen moet krijgen. Dat heeft dus zijn impact op hoe je het praktisch zal regelen om iedereen te vaccineren."

Nog hele tijd maatregelen

Het zal dus nog even duren vooraleer deze pandemie opgelost is. "De coronamaatregelen zullen niet in de vuilbak mogen vanaf de eerste vaccinaties”, zegt Neyts. “De verwachtingen zijn nu gewoon te hoog gespannen. We zullen het volgend voorjaar en volgende zomer zeker nog niet zonder coronamaatregelen kunnen doen."

TAGS  I  Johan Neyts  I  vaccin  I  coronavirus