Zaterdag 24 Oktober 2020 - 07:00   I   Foto: ATV  I   door Redactie

Pierre Van Damme over invoeren nieuwe lockdown: “Zo moeten we het aanpakken”

Pierre Van Damme over invoeren nieuwe lockdown: “Zo moeten we het aanpakken”

Experten denken dat we in net dezelfde scenario’s terechtkomen als in maart, toen de coronacijfers zo erg stegen, dat we in lockdown gingen. Pierre Van Damme merkt op dat andere landen ook weer de richting van een lockdown uitgaan, maar nu met een andere invulling.

"We zijn er allemaal van overtuigd dat we geen lockdown willen zoals die van in maart, ook al gaan we naar diezelfde scenario’s”, benadrukt Van Damme in 'Het Journaal'. “We willen enerzijds de scholen en de bedrijven openhouden. Dat is een heel belangrijk signaal: dat dit wel degelijk kan. We willen ook wel de ziekenhuizen en de huisartsen in staat stellen om al het werk aan te kunnen. Dat is de grote uitdaging."

“Maar we zoeken nu een manier om met maatregelen zo veel mogelijk mensen uit elkaars buurt te houden”, aldus de epidemioloog. “Dat is eigenlijk het signaal. Vroeger was het: ‘Blijf in uw kot’, nu is het: ‘Blijf uit elkaars buurt’.'"

Trapsgewijs

Volgens Van Damme is de vraag hoe je zo’n lockdown gaat invullen. We kunnen bijvoorbeeld naar een lockdown gaan zoals in Ierland. “Ze noemen dat daar wel een lockdown, maar de scholen zijn open”, aldus Van Damme. “We moeten het definiëren op zo’n manier dat we er toch voor zorgen dat de maatschappij kan draaien en dat het psychisch welzijn bewaakt wordt, onder andere door die scholen open te houden."

“Maar op een aantal vlakken – sport, cultuur, horeca – gaan we moeten zeggen: ‘Sorry, maar dit kan eventjes niet’, om ervoor te zorgen dat we drie doelen bereiken. We willen eerst en vooral een vertraging teweegbrengen. Dan willen we een plateau zien. Dat wil zeggen dat die stijging moet ombuigen. Daar hebben we extra maatregelen voor nodig. Punt drie is het aantal infecties doen verminderen. Een trapsgewijze aanpak, dus."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Pierre Van Damme  I  corona  I  lockdown