Zaterdag 31 Oktober 2020 - 11:14   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Verpletterende kritiek op beslissing van Overlegcomité: "Deze maatregel gaat voor doden zorgen"

Verpletterende kritiek op beslissing van Overlegcomité:

Professor Sabeth De Waele, hoofd van Intensieve Geneeskunde aan het UZ Brussel, is niet tevreden met de genomen maatregelen. Ze had gehoopt op nog strengere maatregelen. Ons land gaat nochtans vanaf zondag om middernacht weer in lockdown. Vooral het knuffelcontact dat overblijft, maakt De Waele kwaad.

"Ik dacht echt: laten we er vanavond eentje drinken om de lockdown te vieren. Maar nu vier ik niet", zegt ze in Het Laatste Nieuws. Enkel een totale lockdown had de ziekenhuizen volgens haar van een totale ineenstorting kunnen redden. "Dit is geen lockdown, hé", zegt De Waele. "Ik had écht gedacht dat de regering nu héél streng zou zijn. Wat we nodig hadden, was een lockdown zoals in maart: alles dicht, iedereen in zijn kot."

"Want wat je nu krijgt, is dat iedereen op z'n Belgisch weer achterpoortjes zal vinden. We hadden op 28 september, bij de vorige verstrenging, al alles moeten dichtdoen. Dan hadden we in de ziekenhuizen nog een kans gehad. Nu vrees ik het ergste: dit gaat levens kosten, zowel aan de Covid-kant als aan de niet-Covid-kant."

"Virus houdt hier geen rekening mee"

Eén nauw contact per gezinslid vindt De Waele dus te veel van het goede. "Stel dat je met vijf in een huis woont: dan mag ieder gezinslid dus elke dag één vriend of vriendin ontvangen", zucht ze. "Niet tegelijk met een andere bezoeker weliswaar, maar denk je dat het virus daar rekening mee houdt?"

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Sabeth De Waele