-->

Teruggekeerde reizigers laten zich amper testen op Covid-19: "Er hadden al veel besmettingshaarden vermeden kunnen worden"

Teruggekeerde reizigers laten zich amper testen op Covid-19:
Donderdag 26 November 2020 - 19:00   I   Foto: Photonews   I   door Redactie

Terwijl de meeste landgenoten zich keurig houden aan de strenge coronamaatregelen, lieten in oktober nog amper 7% van de terugkerende reizigers zich testen. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Chris Janssens (Vlaams Belang) aan minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

Volgens cijfers van minister Beke keerden in augustus 29.421 mensen terug uit deze zones, in september 33.709 en in oktober 45.356. Bij het aantal afgenomen testen zien we echter net de omgekeerde beweging. In augustus liet nog 72% van deze reizigers (21.061) zich testen, in september nog amper 59% (19.959) en in oktober, met de nieuwe teststrategie, werd slechts 7% van de terugkeerders uit een rode zone nog getest (3.029).

Vlaams Belang wijst naar het laks beleid als oorzaak.  “Men mag zelfs spreken van een absolute straffeloosheid”, aldus Janssens. “De minister weet ook niet hoeveel terugkerende reizigers werden betrapt op het niet invullen van het Passenger Location Form, dat ingevoerd werd op 1 augustus.”

Veel besmettingen

“Ik zeg niet dat het hele reisbeleid nutteloos is geweest, want uiteindelijk zijn er heel wat terugkeerders die zich wél plichtsbewust hebben laten testen, waardoor er heel wat besmettingen aan het licht zijn gekomen. Niet minder dan één op de twintig terugkeerders uit een rode zone testte positief”, aldus Chris Janssens. “Maar ik ben er ook wel van overtuigd dat heel wat andere besmettingshaarden in onze samenleving vermeden hadden kunnen worden indien men het signaal had gegeven dat het testen en de quarantaine niet vrijblijvend waren.”

TAGS  I  Wouter Beke  I  Chris Janssens  I  Vlaams Belang  I  coronavirus