Maandag 19 April 2021 - 13:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Drama voor Rode Duivels in de maak?: Uitsluiting van EK dreigt

Drama voor Rode Duivels in de maak?: Uitsluiting van EK dreigt

Het Europese voetbal staat voor grote veranderingen. Steeds meer willen de absolute topclubs de macht grijpen. En dat zorgt voor een groot conflict met mogelijk verstrekkende gevolgen. Ook voor de Rode Duivels.

Ooit al gehoord van de Super League? Een nieuwe gesloten competitie, een soort van alternatieve Champions League, met enkel de absolute Europese elite. Twaalf topclubs hebben daaromtrent een akkoord bereikt.

De stichtende clubs zijn Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham. Als startkapitaal zeggen zij over 3,5 miljard euro te beschikken. 

Een regelrechte oorlogsverklaring aan de UEFA, dat zelf ook wil uitpakken met een hervorming van de Champions League. De Europese voetbalbond wordt hierdoor immers volledig buitenspel gezet en ziet mogelijk een gigantische inkomstenbron wegvallen.

Dreigement

De UEFA wachtte niet af en kwam naar buiten met een statement, zeg maar eerder een dreigement, dat ondertekend werd door verschillende nationale bonden en competities. Als ze hun wil doordrijven worden de 'Grote Twaalf' uitgesloten van de bestaande Europese competities zoals Champions en Europa League, alsook hun nationale competities.

Bovendien zouden de spelers die voor deze clubs uitkomen niet meer voor hun nationale ploegen mogen uitkomen in officiële UEFA- en FIFA-wedstrijden zoals het EK, het WK of de Nations League.

Ramp

Dus dreigt een regelrecht drama voor de Rode Duivels. Het aantal internationals dat voor één van de 'Grote Twaalf' uitkomt is immers niet op één hand te tellen. Voor bondscoach Roberto Martínez zou dat een ramp zijn waardoor België op slag zijn allerbeste spelers verliest. Afwachten hoe de zaak verder evolueert.

De Rode Duivels in kwestie: Thibaut Courtois en Eden Hazard (Real Madrid), Romelu Lukaku (Inter), Kevin De Bruyne (Manchester City), Toby Alderweireld (Tottenham), Yannick Carrasco (Atlético), Divock Origi (Liverpool) en Alexis Saelemaekers (Milan).

TAGS  I  Rode Duivels  I  sport  I  voetbal