Maandag 21 Juni 2021 - 20:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Zuhal Demir: “Het is echt niet aan mij om hier iemand voor de bus te gooien"

Zuhal Demir: “Het is echt niet aan mij om hier iemand voor de bus te gooien

In een interview in HLN vandaag wilde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir niet met de vinger wijzen in het dossier van de PFOS-vervuiling door het Zwijndrechtse bedrijf 3M.

De Vlaamse regering uitte veel kritiek toen Demir voor een onderzoekscommissie pleitte. Vlaams minister-president Jambon noemde haar zelfs ‘te voortvarend’. Op de vraag waarom de Vlaamse minister zo stil bleef de afgelopen dagen reageerde ze met “We werden gewoon overspoeld met flarden informatie en onthullingen, dag na dag.”

Demir vindt het logisch om dan als bevoegd minister wat afstand te nemen van wat er al dan niet gebeurd is in het verleden en zich te focussen op het oplossen van het probleem. Verder schuift ze de verantwoordelijkheid om de zaak te onderzoeken in de schoenen van de onderzoekscommissie.

“Het is echt niet aan mij om hier iemand voor de bus te gooien.”

Demir wil verder geen commentaar geven op de vraag of de minister van Leefmilieu in 2017, Joke Schauvliege, op de hoogte was van de vervuiling. “OVAM zal alle transparantie bieden aan de onderzoekscommissie. Het is echt niet aan mij om hier iemand voor de bus te gooien”, zegt ze hierover.

Demir blijft overtuigd van de waarde van de onderzoekscommissie. “Ik vraag me af of 3M, de vervuiler, zomaar alles zou vertellen tijdens een gewone hoorzitting. Een onderzoekscommissie kan informatie bemachtigen, die je als parlementslid of zelfs als minister niet krijgt.”

Stevige woorden en harde aanpak

Naar eigen zeggen was de Vlaamse politica ervan op de hoogte dat ze een publiek standje zou krijgen. “Voor mij was dat natuurlijk niet prettig, om achteraf in de pers te lezen dat ik door het stof moest. Ik ben stevig aangepakt en er zijn harde woorden gevallen. Maar uiteindelijk werken we nu met alle collega’s in de regering goed samen aan oplossingen.”

TAGS  I  Zuhal Demir  I  n365