-->

Bromvliegen maken duidelijk wanneer Jürgen Conings exact gestorven is: Hoe komen we dat nu precies te weten?

Bromvliegen maken duidelijk wanneer Jürgen Conings exact gestorven is: Hoe komen we dat nu precies te weten?
Woensdag 23 Juni 2021 - 12:00   I   Foto: Photonews   I   door Redactie

In broedstoven van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) worden nu larven opgekweekt tot (brom)vliegen. Zij moeten vertellen wanneer Jürgen Conings (46) precies overleed.

In het Dilserbos werden met een pincet en plastic lepel larven en poppen op het lichaam van Jürgen Conings verzameld. Ze werden vervolgens in een plastic pot met een gemalen runderhart gestopt. Daarin overleven ze het beste.

De wetsdokter kon geen exact tijdstip plakken op het overlijden van Conings, omdat het lichaam al te ver in staat van ontbinding was. Dus moeten vliegjes meer duidelijkheid brengen. "Ze komen op het lichaam af en leggen eitjes in wonden en in alle lichaamsopeningen", legt forensisch entomoloog Sofie Vanpoucke uit in Het Laatste Nieuws. "Om de eitjes te beschermen, maar ook omdat het daar meestal iets vochtiger en warmer is."

"Op een gegeven ogenblik komen er uit die eitjes larven, die zich vervolgens verpoppen. Het zijn die larven die het lichaam beginnen opeten. Wij verzamelen ter plaatse zoveel mogelijk larven en poppen omdat wij de oudste nodig hebben."

"Eens de larven op het vlees zitten, zorgen we dat die zo snel mogelijk in het labo geraken", vervolgt Vanpoucke. "Dan plaatsen we die in zogeheten broedstoven. Daar bootsen we de temperatuur na van op de plaats delict. Allemaal ook om de ontwikkeling van de larve niet te verstoren. Vervolgens gaan we elke dag kijken in die kasten: zijn de vliegjes al uitgekomen?"

"Wij berekenen eigenlijk het tijdstip waarop de eitjes zijn gelegd, niét het tijdstip van overlijden. We nemen altijd een marge van één dag. Omdat we werken met levende diertjes", klinkt het nog.

TAGS  I  Jürgen Conings  I  bromvliegen  I  n365