Vrijdag 23 Juli 2021 - 09:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Nederlands zorgpersoneel ziek, ondanks vaccinaties: "Dit is verrassend"

Nederlands zorgpersoneel ziek, ondanks vaccinaties:

We zijn nog niet verlost van het coronavirus, dat is wel duidelijk. De Nederlandse arts-microbioloog Alex Friedrich van het UMCG verwacht nog maatregelen tot in het voorjaar van 2022.

"Er blijft voorlopig een risico dat uitbraken voor extra druk op de zorg zullen zorgen”, zegt Friedrich in De Telegraaf. In september/oktober verwacht Friedrich een nieuwe opleving van het coronavirus.

Je zou denken dat we door de vaccinaties er bijna van verlost zijn, maar zo eenvoudig is het volgens Friedrich niet. "We kunnen verrast worden door varianten die ons immuunsysteem beter kunnen omzeilen”, zegt de viroloog.

"Bijvoorbeeld door een variant die op dit moment ontstaat op het zuidelijk halfrond, waar het winter is en waar we zéér veel besmettingen zien. Er zitten nog heel wat letters in het Griekse alfabet.”

Toch ziek

Bovendien kan je ondanks de vaccinaties nog wel wat ziek worden van Covid-19. "Toch zien we ook gevaccineerde medewerkers die wel degelijk symptomen krijgen en zich ziek voelen”, zegt Friedrich. "Dat was wel enigszins verrassend."

TAGS  I  Coronavirus  I  Alex Friedrich