Donderdag 5 Augustus 2021 - 09:30   I   Foto: ATV  I   door Redactie

Pierre Van Damme over afbouwen mondmaskerplicht: “Daar zullen ze als eerste niet meer nodig zijn”

Pierre Van Damme over afbouwen mondmaskerplicht: “Daar zullen ze als eerste niet meer nodig zijn”

Volgens professor Pierre Van Damme zullen we in september kunnen beginnen met de mondmaskerplicht stapsgewijs af te bouwen. Wanneer een groot deel van de bevolking hun twee prikken heeft gehad, zouden de mensen uiteindelijk zelf kunnen beslissen.

"Op dit moment hebben mondmaskers zeker nog nut", zegt Pierre Van Damme op Radio 2. "We doen het goed met onze vaccinatiegraad, maar ongeveer de helft van de 18- tot 34-jarigen is nog altijd niet volledig gevaccineerd. We zitten dus zeker nog niet in de luxepositie om het mondmasker al te laten vallen.”

Niet overal tegelijk

Volgens de epidemioloog zitten we ten vroegste begin september in die situatie. "Als we zo voortdoen, dan zullen we tegen dan een heel groot deel van de Belgen volledig gevaccineerd hebben. Zowel bij de volwassenen als de 12-plussers." 

"Op dat moment kan je geleidelijk aan bekijken in welke omstandigheden we het mondmasker niet meer nodig hebben", klinkt het. "Maar dat zal niet van de ene dag op de andere dag zijn en dus ook niet overal tegelijk.” Van Damme denkt hierbij aan open ruimtes waar weinig mensen samenkomen.

"Het perron van een station bijvoorbeeld. Of straten in een dorp of stad. Maar binnenruimtes met weinig ventilatie en veel volk, zoals discotheken of het openbaar vervoer, dat zijn plekken waar we de mondmaskers toch nog willen houden.”

Stap voor stap

"Ik denk dat we in die richting gaan evolueren naar september toe om niet meer te spreken over mondmaskerplicht, maar om het aan de mensen zelf over te laten”, aldus de vaccinoloog. “Natuurlijk afhankelijk van de vaccinatiegraad en de epidemie op dat moment. En afhankelijk van onze kennis over het virus, want corona blijft ons verrassen. Vandaar dat we toch pleiten om alles stap voor stap te bekijken."

TAGS  I  Pierre Van Damme  I  corona  I  mondmasker