Steven Van Gucht ziet opvallende trend en waarschuwt: “Huisartsen doen dit veel minder” Royalty
Royalty

Steven Van Gucht ziet opvallende trend en waarschuwt: “Huisartsen doen dit veel minder”

Steven Van Gucht ziet opvallende trend en waarschuwt: “Huisartsen doen dit veel minder”

Tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum had Steven Van Gucht goed nieuws te melden. De coronacijfers blijven namelijk stabiel. “Een goed teken”, volgens de viroloog van Sciensano.

“De voorlopig stabiele trend is een positief teken, gezien de start van het academiejaar, het natte en koude weer en het feit dat er een aantal versoepelingen zijn doorgevoerd”, klinkt het. “We bevinden ons momenteel in stabiel vaarwater door de vaccinatie en omdat mensen nog steeds de nodige voorzichtigheid in acht nemen.”

Van Gucht waarschuwde wel dat het belangrijk is om voldoende te blijven testen. Het aantal dagelijkse testen is de voorbije weken gezakt van 48.000 naar ongeveer 45.000 per dag. “Tegelijk zien we dat het percentage positieve testen stijgt van 4,5 naar 4,7 procent. We vermoeden dat mensen minder geneigd zijn om zich te laten testen en dat huisartsen minder laten testen bij milde klachten. Veel testen en makkelijke toegang ertoe blijft in deze fase van de pandemie de hoeksteen in de strijd tegen het virus.”

Veel nieuwe besmettingen in Leuven en Louvain-la-Neuve

De viroloog wees verder op de positieve trend in Brussel en Wallonië, waar het aantal besmettingen met respectievelijk 10 en 9 procent afneemt. “Het lijkt erop dat de strengere aanpak daar zijn vruchten afwerpt”, klinkt het. Hij benadrukte wel dat er opvallend veel nieuwe besmettingen zijn in universiteitssteden, zoals Leuven en Louvain-la-Neuve. Ook in een aantal Duitstalige gemeenten en in Luxemburg zijn er heel hoge incidenties, die op dit moment niet te verklaren zijn.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws