Steven Van Gucht klaar en duidelijk: “Vanaf dat moment zullen álle maatregelen verdwijnen” Royalty
Royalty

Steven Van Gucht klaar en duidelijk: “Vanaf dat moment zullen álle maatregelen verdwijnen”

Steven Van Gucht klaar en duidelijk: “Vanaf dat moment zullen álle maatregelen verdwijnen”

De coronacijfers in ons land stijgen opnieuw, en dit bij alle leeftijden en overal. Volgens Steven Van Gucht spelen hierin meerdere factoren een rol. Zo zou het weer zeker meespelen, maar ook de recente versoepelingen.

In ‘Stel je vraag’ vroeg VRT-journalist Riadh Bahri aan Steven Van Gucht wanneer we van de QR-codes en bij uitbreiding álle maatregelen af zullen zijn. “Laat ons één principe hard maken: al deze maatregelen zijn tijdelijk", begon Van Gucht. "Het is niet de bedoeling om dit te blijven doen. We moeten vooral zien dat ons ziekenhuissysteem overeind blijft en dat dat gevrijwaard blijft.”

"We moeten ook alle zorg kunnen aanbieden aan niet-covid-patiënten", aldus de viroloog van Sciensano. "Want dat is ons worstcasescenario: dat de ziekenhuizen zich binnenkort vooral weer moeten bezighouden met covid-patiënten. Dat gaat ten nadele gaan van al die andere patiënten, die vaak al lang hebben moeten wachten en waar nog altijd een inhaalbeweging nodig is.”

Populatie-immuniteit

“Zolang uit de berekeningen blijkt dat we dat nog niet kunnen garanderen, is het belangrijk om met een aantal maatregelen rekening te blijven houden en onder andere te proberen om die vaccinatiegraad te verhogen", zegt Van Gucht. "Als we de herfst en de winter voorbij zijn, denk ik dat dat risico dan ook achter ons gaat liggen en dat we grotendeels een populatie-immuniteit hebben door het vaccin en door de natuurlijke besmettingen."

Dat betekent volgens Van Gucht echter niet dat het virus zal verdwijnen. “Ik denk dat we de winter daarop weer veel zieken gaan hebben, dat er ook overlijdens gaan zijn, maar dat de overbelasting van de ziekenhuizen dan wel achter ons zal liggen. Ik denk dat, als we deze herfst en winter voorbij zijn, dat we dan de grootste risico’s hebben gehad. Dan gaat de overheid ook niet meer moeten ingrijpen”, besluit hij.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws