Marc Van Ranst over nieuwe variant: "Dan weten we meer"

Marc Van Ranst over nieuwe variant:
Zondag 28 November 2021 - 20:00   I   Foto: Photonews   I   door Redactie

De omikronvariant baalt veel landen zorgen. Niet alleen lijkt die veel besmettelijker te zijn, deze variant kan mogelijk ook de vaccins ontwijken.

Van Ranst verwacht dat we tussen dit en twee weken zullen weten of de vaccins bestand zijn tegen deze nieuwe variant. "In ons labo in Leuven hebben we dit nog niet kunnen onderzoeken", legt de viroloog uit aan Belga. 

"Het staal dat we hebben onderzocht (het enige bekende geval tot nu toe in België, red.) is niet vers genoeg om verder onderzoek op te doen. Andere landen en farmaceutische bedrijven zijn hier wel naarstig naar op zoek: ik geloof dat we snel meer zullen weten", klinkt het bij Van Ranst.

Er werden reisbeperkende maatregelen opgelegd voor enkele zuidelijke landen in Afrika, uit vrees voor de variant die als eerste ontdekt werd in Zuid-Afrika. Intussen duikt die ook op in meerdere Europese landen, waaronder België. Volgens een Zuid-Afrikaanse arts werden tot dusver enkel milde symptomen vastgesteld bij deze variant. "Als blijkt dat de variant minder ziekteverwekkend is, mag er ook niet gewacht worden om de beperkingen weer op te heffen", zegt Van Ranst.

De viroloog vindt het echter te vroeg voor verregaande conclusies. Hij blijft voorzichtig. De uitspraken van de Zuid-Afrikaanse arts maken hem nog niet euforisch. "Die resultaten gaan vooral over de jongere bevolking. De omikronvariant heeft nog geen oudere mensen bereikt: het wordt afwachten welke symptomen zij zullen creëren", aldus Van Ranst.

"Als zou blijken dat de variant erg besmettelijk is maar tegelijk weinig ziekmakend, dan zou dat erg positief zijn. Het zou betekenen dat het de deltavariant zou kunnen verdringen. Daar supporter ik voor", klinkt het nog bij Van Ranst.

TAGS  I  Marc Van Ranst