-->

Steven Van Gucht doet bijzondere ontdekking: “Het is bijna helemaal verdwenen”

Steven Van Gucht doet bijzondere ontdekking: “Het is bijna helemaal verdwenen”
Dinsdag 7 December 2021 - 15:30   I   Foto: VRT   I  

Wetenschappers zijn het erover eens: corona krijgen we de eerste jaren de wereld niet uitgewerkt. Ook nu weer zagen we, met omikron, een zeer besmettelijke variant opduiken. Omikron zal binnen de kortste keren de dominante variant worden.

“Oude varianten blijven nog een tijdje pruttelen, maar de nieuwe nemen het over”, verklaart Steven Van Gucht in Dag Allemaal. “De alfavariant is intussen al bijna helemaal verdwenen. Da’s Darwin op z’n best. Het is de perfecte illustratie van de evolutie. Alleen de best aangepaste overleeft.” 

“Een virus wil overleven, en de beste manier is om besmettelijker te worden, maar daarom nog niet dodelijker”, benadrukt Van Gucht. “In een bevolking die nog geen immuniteit heeft, zoals bij ons een jaar geleden, heeft een besmettelijker virus een voordeel. In een bevolking die veel immuniteit heeft, zoals bij ons nu, zijn het vooral de virussen die onze antistoffen beter kunnen ontduiken die een voordeel hebben.” 

“Virussen moeten dan eerder leren om onze immuniteit te snel af te zijn, dat is de voornaamste selectiedruk momenteel”, aldus de viroloog van Sciensano. “Mutaties kunnen dus ook in ons voordeel zijn. We weten nu nog niet welke richting het met omikron uitgaat.”

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  omikron  I  corona