-->

Viroloog Johan Neyts over nieuwe lockdown door omikron: “We zien dit nu al”

Viroloog Johan Neyts over nieuwe lockdown door omikron: “We zien dit nu al”
Dinsdag 14 December 2021 - 18:30   I   Foto: Photonews   I  

Wetenschappers buigen zich nu al twee weken over omikron. De nieuwste coronavariant - en dan vooral de besmettelijkheid ervan - zorgt voor onrust. Sommige mensen vrezen al een nieuwe coronalockdown.

Johan Neyts, virloog aan de KU Leuven, denkt dat het zover niet zal komen als we de huidige maatregelen aanhouden. “We zien nu al - met een aantal beperkte maatregelen zoals minder activiteiten binnen, meer mondmaskers, opnieuw meer verluchting - dat de piek van die vierde coronagolf stijl aan het dalen is. We moeten dat proberen verder te zetten.” 

“Hetzelfde geldt voor omikron”, verzekert Neyts. “Als omikron begint te circuleren, gelden dezelfde maatregelen - mondmasker, afstand houden enzoverder. Dat zal omikron even goed tegenhouden als delta.”

Volgens Neyts zullen we in de toekomst ook nog met nieuwe varianten te maken krijgen. “Delta dateert al van december van verleden jaar. Het heeft dus een jaar geduurd voordat er opnieuw een lastige klant is opgestaan”, klinkt het. “Het zal wel zo zijn dat er nog nieuwe varianten ontstaan. Of zij dan ook weer besmettelijker gaan zijn, dat zullen we moeten afwachten.”

TAGS  I  Johan Neyts  I  omikron