Griepvaccin is uitverkocht: "Duizenden mensen blijven onbeschermd" Royalty
Royalty

Griepvaccin is uitverkocht: "Duizenden mensen blijven onbeschermd"

Griepvaccin is uitverkocht: "Duizenden mensen blijven onbeschermd"

Het griepvaccin is erg populair. Er zijn er al 100.000 meer verkocht dan vorig jaar. "Maar bijna alle apotheken zijn volledig uitverkocht”, zegt Lieven Zwaenepoel van apothekersbond APB. “Wie er voor de komende griepepidemie nog een wil, zal véél telefoontjes moeten doen of moeten wachten tot volgend jaar.”

Het griepvaccin kan je best gebruiken in oktober of november. Het heeft een werking van zes maanden. Zo kom je dus de winter door en ben je ook nog een stuk in de lente beschermd. “En er is véél gevaccineerd in die periode", zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) in Het Nieuwsblad. "Uit cijfers van de producenten zouden 2,6 à 2,7 miljoen vaccins verkocht zijn, ongeveer 100.000 meer dan vorig jaar.”

Nu zijn er geen vaccins meer. Ook in de groothandel is alles op. Maak er dan gewoon bij, zou je denken. “Maar zo werkt het niet”, zegt Van Ranst. “De grote farmabedrijven hebben vooraf het aantal dosissen vastgelegd, op basis van een inschatting die begin vorig jaar gemaakt is. Het gaat om een virus dat maanden gekweekt wordt en dan aangepast tot vaccin. Dat kun je niet zomaar in twee weken opnieuw doen. Die firma’s willen ook geen overschotten, want dan moeten ze die vernietigen en verliezen ze geld.”

"De meeste mensen uit risicogroepen hebben hun vaccin al gekregen”, zegt Lieven Zwaenepoel van apothekersbond APB. “Woon-zorgcentra en ziekenhuizen, bijvoorbeeld, bestellen de dosissen zelf en dienen ze ook zelf toe.” De laatkomers hebben echter wel een probleem. “Afgelopen jaren werden in deze periode nog zo’n tienduizend vaccins verkocht, die mensen blijven deze winter onbeschermd.”

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws