-->

Recordaantal dieren in beslag genomen dit jaar

Recordaantal dieren in beslag genomen dit jaar
Woensdag 26 December 2018 - 18:09   I   Foto: Pixabay   I   door Fabian Morren

De Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn heeft in de eerste tien maanden van 2018 (cijfer tot 9/11) het recordaantal van 3.257 dieren in beslag genomen. Dat zijn er nu al meer dan de 3.038 in beslag genomen dieren in 2017. In 2015 en 2016 was dat het geval met 2.351 en 2.435 dieren. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Ben Weyts, bevoegd voor dierenwelzijn, in antwoord op een schriftelijke vraag van Gwenny De Vroe (Open Vld).

"In beslag genomen dieren kunnen worden teruggegeven aan de eigenaar, verkocht worden, in volle eigendom gegeven worden aan een asiel... of worden gedood", zegt Ben Weyts. Dat laatste gebeurt echter enkel als de toestand van het dier dermate slecht is dat noodzakelijk is om onmiddellijk uit zijn lijden te verlossen.

Enkel de rechtbank is bevoegd om bij vaststelling van ernstige dierenverwaarlozing een verbod op te leggen om nog dieren te mogen houden. “Sinds dit jaar bezorgen de parketten zesmaandelijks een lijst van uitgesproken verboden. Aangezien deze afspraak nog zo recent is, beschikt de dienst Dierenwelzijn niet over een volledige lijst van uitgesproken verboden”, aldus de minister. (Belga)

TAGS