-->

Plopsaland De Panne wil deze nieuwe achtbaan, maar: "Het is een hele uitdaging om hem veilig te bouwen"

Plopsaland De Panne wil deze nieuwe achtbaan, maar:
Woensdag 14 Augustus 2019 - 20:00   I   Foto: Photonews   I  Bron: Het Laatste Nieuws  I   door Redactie

Plopsaland De Panne heeft zijn ogen gericht op een nieuwe spinning coaster (karretjes die volledig rond draaien): de Xtreme Spinning Coaster. Wereldwijd is er zo nog maar eentje gebouwd. Binnenkort beslissen ze of ze voor deze nieuwe attractie gaan, want hem veilig bouwen, is blijkbaar niet zo simpel.

Plopsa-ceo Steve Van den Kerkhof is wél de andere Xtreme Spinning Coaster gaan testen. Hij staat in het Amerikaanse Silver Dollar City en kreeg er de naam De Time Traveler. De karretjes draaien rond hun eigen as, gaan verschillende keren overkop en behalen een maximumsnelheid van 81 km/u. 

"Als Plopsaland snel bouwt, kunnen ze als eerste in Europa uitpakken met dit type rollercoaster", aldus achtbaanprofessor Jurnan Schilder. Een goede zet, want deze achtbaan zal tieners, die meekomen met de ouders en kleine broer of zus, wel een extra kick bezorgen."

Veilig?

Maar... Is het ook veilig? "Zo’n attractie veilig maken is een uitdaging. Niet dat je uit je karretje wordt gegooid. De beugel houdt je wel in je zitje. Maar als de zwaartekracht (G-kracht) te groot wordt, kan je lichaam moeilijk bloed naar de hersenen pompen. Je kan dan misselijk worden of zelfs flauw vallen."

"Bij een te hoge negatieve G-kracht, wordt er teveel bloed naar het hoofd gestuurd. Gevaarlijk. Er zijn internationale G-kracht-normen die je moet respecteren. In een normale achtbaan ken je echter op elk moment de positie van de passagier tegenover het spoor. Bij draaiende karretjes moet je voor elk punt op het traject de meest ongunstige positie van de passagier zoeken."

"De kunst is bij elke bocht of heuvel de grens te zoeken van grootste kick, zonder dat die overslaat in een oncomfortabele ervaring. Daarvoor worden simulaties op de computer gemaakt. Het is heel belangrijk dat je softwarepakketten goed kloppen."