-->

Definitieve genezing aids is bijna een feit dankzij onderzoekers van UZ-Gent

Definitieve genezing aids is bijna een feit dankzij onderzoekers van UZ-Gent
Dinsdag 17 September 2019 - 14:09   I   Foto: Pixabay   I  Bron: Belga  I  

Onderzoekers van het UZ-Gent hebben een grote stap gezet naar de definitieve genezing van het HIV-virus. Vandaag kan men het virus onder controle houden met dure aidsremmers, maar zodra patiënten stoppen met die medicatie, hervallen ze.

Al kan een met HIV besmet persoon een relatief normaal leven leiden dankzij deze aidsremmers, toch blijft er steeds een restvirus in het lichaam aanwezig. "HIV verschuilt zich in specifieke immuuncellen in het lichaam en blijft zo onder de radar", zeggen onderzoekers dr. Marie-Angelique De Scheerders en prof. dr. Linos Vandekerckhove. "Wanneer een patiënt stopt met de aidsremmers, kan het virus vanuit deze cellen terugkomen en zorgen voor een opflakkering van het virus."

"In tegenstelling tot wat men tot op heden dacht heeft ons onderzoek aangetoond dat immuuncellen die veel delen mede verantwoordelijk zijn voor het virale reservoir. We tonen aan dat de virale rebound afkomstig kan zijn uit verschillende celtypes en lichaamsdelen, zoals bloed, lymfeklieren en darmweefsel", aldus de onderzoekers.

37 miljoen mensen

Elf HIV-patiënten namen vrijwillig deel aan het onderzoek. Elk van hen moest een intens onderzoek ondergaan. In een eerste fase werden stalen afgenomen. In een volgende fase werd de behandeling kort onderbroken, waarbij de patiënten neuwgezet opgevolgd werden. Op het moment dat het virus terugkeerde, werd het virus dat terugkwam vergeleken met het virus uit de stalen van de verschillende cellen en lichaamsdelen. Zo kon men identificeren waar het restvirus zich schuilhield.

Meer dan 37 miljoen mensen zijn vandaag geïnfecteerd met het HIV-virus en ongeveer evenveel mensen zijn al aan de ziekte overleden sinds de ontdekking van het virus in 1981.

TAGS  I  hiv  I   virus  I  aids