Theo Francken krijgt zware kritiek te verduren: “Dit druist in tegen alle mensenrechtenverdragen”

FranckenPhotonews
Zes maanden geleden volgde Sammy Mahdi Theo Francken op als Staatssecretaris van Asiel en Migratie. Geen gemakkelijke taak, omdat veel mensen er wakker liggen van migratie. “Als er duizenden mensen aanschuiven om Europa binnen te komen, dan wekt dat angst op”, klinkt het.
“We moeten een nieuw model uitwerken van gecontroleerde migratie”, laat Mahdi weten in De Zondag. “Wie vlucht voor oorlog en vervolging, moet bescherming krijgen. Wie onterecht asiel nastreeft, mag geen doorgang krijgen. Asielzoekers moeten daarom aan de Europese buitengrenzen gescreend worden. Dat zou véél frustraties wegnemen, ook bij de asielzoekers die nu soms van land naar land dolen.”

“Wat Theo Francken wil, kan gewoonweg niet"

Volgens Theo Francken is het systeem dat Mahdi wil implementeren ‘dweilen met de kraan open’. Wie illegaal toekomt, mag immers nog altijd asiel aanvragen. “Hij mag dat vinden. Ik heb geen zin om mij bezig te houden met wat anderen zeggen”, is Mahdi stellig. “Wat Theo Francken wil, kan gewoonweg niet. En ik druk mij voorzichtig uit.”
“Het recht op asiel afnemen, druist in tegen álle mensenrechtenverdragen”, aldus de Staatssecretaris. “Weet u wanneer die geschreven zijn? Vlak na Wereldoorlog II om gruwel zoals de Jodenvervolging nooit meer mee te maken. De internationale gemeenschap is toen overeen gekomen dat mensen die vluchten minstens het recht hebben om bescherming te vragen. Ik sta achter dat principe. Dat staat niet gelijk aan effectief asiel krijgen", concludeert hij.