Epidemioloog Pierre Van Damme: “Het is terecht dat de mensen zich daar vragen bij stellen” Royalty
Royalty

Epidemioloog Pierre Van Damme: “Het is terecht dat de mensen zich daar vragen bij stellen”

Epidemioloog Pierre Van Damme: “Het is terecht dat de mensen zich daar vragen bij stellen”

Gisteren raakte bekend dat ons land een eerste lading coronavaccins verwacht tegen maart 2021. Dat zou betekenen dat er een vaccin is een goed jaar nadat de wereld kennismaakte met Covid-19. Voor een vaccin is dat snel. Maar is een snel vaccin ook een veilig vaccin?

"De mensen moeten heel goed begrijpen dat het niet is omdat men snel schakelt op een aantal niveaus, dat je daarom moet gaat inboeten aan veiligheid”, zegt epidemioloog Pierre Van Damme in ‘Terzake’. “Wat voor ons heel belangrijk is, is dat alle vaccins die momenteel ontwikkeld worden, allemaal gaan moeten passeren via de regelgevende autoriteiten. Die hanteren een heel strikte procedure naar hoe veilig en hoe doeltreffend het vaccin is."

Eerder lekte uit dat de vaccinontwikkelaars een contractuele vrijstelling vroegen voor eventuele schadeclaims. Daar kwam veel kritiek op. Intussen sloot Europa een deal met AstraZenaca, maar wat daar exact instaat, weten we niet. “Ik denk dat we daar het recht hebben om te weten wat de kleine lettertjes van de contracten zijn."

Argwaan en wantrouwen

“Wat is er met de producenten onderhandeld? Is dat bij iedereen hetzelfde? Ik denk dat we ons daar terecht vragen bij mogen stellen en informatie daarover mogen krijgen", aldus Van Damme. "Want elke onduidelijkheid gaat alleen maar argwaan wekken bij heel wat mensen en misschien zelfs een wantrouwen naar toekomstige vaccinatieprogramma’s en dat is zeker niet wat we willen."

Populair

Laatste nieuws