Hoe gevaarlijk is de Colombiaanse variant? Wat we nu al weten Royalty
Royalty

Hoe gevaarlijk is de Colombiaanse variant? Wat we nu al weten

Hoe gevaarlijk is de Colombiaanse variant? Wat we nu al weten

Zeven volledig gevaccineerde bewoners van een woonzorgcentrum in Zaventem overleden al aan de Colombiaanse variant van het virus. Viroloog Marc Van Ranst gaf uitleg in een interview met het Nieuwsblad.

“De variant ging al dit voorjaar rond in Colombia, maar begint zich nu ook wereldwijd te verspreiden”, vertelt viroloog Marc Van Ranst. In Spanje is de variant al verantwoordelijk voor 7 tot 8 procent van de besmettingen.

In België werden een twintigtal gevallen vastgesteld. Van Ranst zegt dat het op dit moment verwaarloosbaar is en dat het vooral de deltavariant is die met 95 procent alle statistieken domineert. Van Ranst waarschuwt: “Dat kan snel keren, twee maanden geleden was de deltavariant even zeldzaam als de Colombiaanse variant nu.”

Er is ook veel dat we nog niet weten over de variant. Of de vaccins werken tegen de variant, of hij besmettelijker is, of je er zieker van wordt? Allemaal vragen waarvoor het volgens Van Ranst nog te vroeg is om antwoord op te geven.

“In het geval van de zeven overlijdens zijn er verschillende scenario’s mogelijk. Het kan dat het virus de immuniteit omzeilt, maar het kan ook dat de antistoffen te sterk vermindert waren, daarnaast zou het kunnen dat er andere onderliggende factoren hebben meegespeeld. Over de efficiëntie van de vaccins kunnen we niets zeggen in dit geval”, legt Van Ranst uit.

“Op dit moment is de Colombiaanse variant niet zorgwekkend, maar we moeten hem zeker in de gaten houden,” concludeert de viroloog.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws