Marc Van Ranst benadrukt: “Daarom zal dit sowieso de laatste lockdown zijn” Royalty
Royalty

Marc Van Ranst benadrukt: “Daarom zal dit sowieso de laatste lockdown zijn”

Marc Van Ranst benadrukt: “Daarom zal dit sowieso de laatste lockdown zijn”

De Nederlandse datawetenschapper Martijn Hoogeveen is ervan overtuigd dat de derde coronagolf zich niet volledig zal kunnen doorzetten door het goede weer dat eraan zit te komen. Het klopt alleszins dat het virus zich in droge en zonnige omstandigheden minder gemakkelijk verspreidt.

"Door het uv-licht wordt het virus vlugger geïnactiveerd”, zegt professor Marc Van Ranst in Het Laatste Nieuws. “De druppeltjes die we verspreiden in de lucht drogen sneller op. Al is warmte geen garantie dat het virus effectief verdwijnt."

"We hebben in de meest zonnige periodes inderdaad de laagste cijfers genoteerd", laat Van Ranst weten. "Alleen het weer zal het virus niet doen verdwijnen. Zo zwart-wit is het natuurlijk niet. Maar er zijn wel enkele belangrijke factoren die ons nu beter helpen dan vorig jaar.”

De laatste lockdown

“Ten eerste: de maatregelen waarvan sommige gewoonten zijn geworden”, aldus de viroloog. “Ten tweede: de doorgemaakte infecties, waardoor een meerderheid van de mensen een basisimmuniteit heeft opgebouwd. Ten derde: de temperaturen en het feit dat het zomer wordt. Ten vierde: de vaccinaties. Daarom dat ik ook zeg dat dit de laatste lockdown zal zijn”, besluit hij.

Populair

Laatste nieuws