Marc Van Ranst: “Dit virus doet iets wat we nog nooit gezien hebben, het gaat in tegen elke kennis die we op voorhand hadden” Royalty
Royalty

Marc Van Ranst: “Dit virus doet iets wat we nog nooit gezien hebben, het gaat in tegen elke kennis die we op voorhand hadden”

Marc Van Ranst: “Dit virus doet iets wat we nog nooit gezien hebben, het gaat in tegen elke kennis die we op voorhand hadden”

De voorbije dagen werd duidelijk hoe drastisch de situatie in de woonzorgcentra is. Hoewel de ouderen de eerste groep waren die in lockdown werden gezet, wist het virus toch bij hen binnen te dringen.

Het coronavirus bleek namelijk veel besmettelijker dan iedereen dacht. Bepaalde stellingen die bijvoorbeeld voor de griep tellen bij oudere mensen, gaan niet op voor Covid-19. “In mijn lessen zeg ik altijd: ‘Oude mensen hebben oude slijmvliezen, en die produceren heel weinig virus’”, zegt Marc Van Ranst in De Morgen. Volgens de viroloog klopt deze stelling zeker voor een gewone griep. Dat is ook de reden dat de bewoners van rusthuizen of woonzorgcentra de griep maar heel weinig doorgeven aan andere mensen.

“Maar dit virus doet iets wat we nog nooit gezien hebben”, aldus Van Ranst. De kwantiteit die de senioren produceren van het virus is enorm, en daardoor zijn patiënten veel besmettelijker. “Dat hadden we niet voorzien, want het ging in tegen elke kennis die we hadden”, besluit hij.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws