Steven Van Gucht laat er geen twijfel over bestaan: “Wij hebben dit maanden geleden al gezegd” Royalty
Royalty

Steven Van Gucht laat er geen twijfel over bestaan: “Wij hebben dit maanden geleden al gezegd”

Steven Van Gucht laat er geen twijfel over bestaan: “Wij hebben dit maanden geleden al gezegd”

Steven Van Gucht wordt in de weekendeditie van Het Laatste Nieuws naar zijn mening gevraagd over het afgelasten van Pukkelpop. Volgens de viroloog van Sciensano is er maar één oplossing om grote evenementen te laten doorgaan: vaccineren.

"De grote onbekende van het Pukkelpop-verhaal was hoeveel bezoekers daar gevaccineerd zouden zijn”, zegt Steven Van Gucht. “Mocht het merendeel gevaccineerd zijn, krijg je een gunstiger setting.Maar met slechts de helft gevaccineerden, en bezoekers uit buurlanden waar de cijfers slechter zijn, kan je zo'n meerdaags massafestival niet zonder risico laten plaatsvinden. Vanuit het corona-expertencomité GEMS is maanden geleden al gezegd dat het te vroeg is voor zo'n groot festival.”

"We moeten ook afwachten hoe de cijfers tegen het najaar liggen"

In het najaar staan enkele optredens gepland in het Sportpaleis. ”Ik hoop twee dingen: dat de bezoekers vooral gevaccineerden zijn, en dat de ventilatie er in orde is”, aldus Van Gucht. “Tegen dan is de vaccinatiecampagne afgerond en zal iedereen die zich wil laten vaccineren ook gevaccineerd zijn. Wie zich niet wil laten vaccineren, zal getest moeten worden.”

“Een concert in het Sportpaleis met een zittend, statisch publiek, dat is een groot verschil met een vierdaags festival waar mensen dansen in tenten, er veel verplaatsingen zijn, en mensen dicht bij elkaar komen op campings", weet Van Gucht. "We moeten ook afwachten hoe de cijfers tegen het najaar liggen. Er zullen nog ziekenhuisopnames en overlijdens zijn, maar hopelijk op een lager niveau dan de voorbije maanden."

Populair

Laatste nieuws