Grote veranderingen op til bij de MIA’s: awardshow zal er deze keer compleet anders uitzien TV en Radio
TV en Radio

Grote veranderingen op til bij de MIA’s: awardshow zal er deze keer compleet anders uitzien

Grote veranderingen op til bij de MIA’s: awardshow zal er deze keer compleet anders uitzien

Vanaf vandaag kan de mediajury beslissen welke artiesten al dan niet genomineerd worden voor de MIA’s, die op 24 januari worden uitgereikt. Al zal de zestiende editie van de jaarlijks awardshow er een tikkeltje anders uitzien.

Op 24 januari 2024 worden 17 prijzen uitgereikt tijdens de Music Industry Awards. Dat is er één minder dan vorig jaar. Zo zal er bij de volgende editie geen aparte muziekprijs meer zijn voor beste “solo man” of “solo vrouw”. De twee categorieën worden namelijk samengevoegd tot één vernieuwde genderneutrale prijs voor “beste soloartiest”. Bovendien maken deze keer over het algemeen meer artiesten kans om een beeldje in de wacht te slepen, want voor elke MIA zullen vanaf nu vijf genomineerden zijn in plaats van vier.

“We bekijken elk jaar of we onze bestaande categorieën behouden of ergens bijsturen. Dat hebben we in het verleden al gedaan door de categorie “urban” te veranderen naar “hiphop”, legt VRT-muziekcoördinator Gerrit Kerremans uit aan VRT NWS. “Dit jaar vonden we de tijd rijp om alle soloartiesten samen te nemen in één categorie. Een toekomstgerichte keuze waarbij we de muziek centraal stellen en niet langer het gender van een artiest in kwestie.”

Vrouwelijke artiesten

Deze aanpak is vooral een erkenning voor non-binaire artiesten. Veel awardshows deden het de MIA’s al voor, maar de kritiek blijft dat vrouwelijke artiesten zonder aparte categorie vaak uit de boot vallen. Dat gebeurde ook in de genderneutrale categorieën bij de Ensors. “Maar zo’n vaart zal het bij de MIA’s zeker niet lopen”, belooft Kerremans. “We veranderen maar één categorie en de voorbije jaren is al gebleken dat vrouwelijke artiesten over alle categorieën heen vlot genomineerd raken en winnen. Kijk maar naar het succes van Pommelien Thijs en CAMILLE vorig jaar. Toen wonnen er trouwens bijna even veel mannen als vrouwen een MIA.”

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws