Komt er nieuwe stemming voor Eurosong? VRT heeft nieuws over mislukte televoting

230116GUSTAPHVRT
Tot iedereens verbazing kwam Gustaph zaterdag als grote winnaar uit de bus in de finale van ‘Eurosong 2023’. En dat terwijl de zanger niet eens door de vakjury of de kijkers naar de eerste plaats werd gestemd. Bovendien lagen de servers plat waardoor heel wat mensen geen stem konden uitbrengen. Zij spuwen hun gal op sociale media.
De televoting is zaterdagavond volledig in het honderd gelopen. Maar weinig mensen konden via VRT MAX op hun favoriet stemmen omdat de app overbelast raakte. De klachten stromen binnen op sociale media. “Aangezien bijna niemand kon stemmen, is alles heel oneerlijk verlopen”, “Heel jammer, zo sturen we weer de middelmaat”, “The Starlings waren publieksfavoriet en zijn met één punt verloren, ze hadden nog veel meer stemmen kunnen krijgen”, “Vlaanderen had het hen meer gegund” en “Dit klopt niet”, lezen we op Facebook.
“VRT moet verplicht een nieuwe stemming uitvoeren”, eisen sommigen zelfs. Maar een hertelling komt er niet. Gustaph hoeft dus niet voor zijn plekje te vrezen. Volgens het reglement is “VRT niet aansprakelijk voor vertragingen bij de telecomoperators of voor problemen met de infrastructuur bij de distributeurs.”
“Het klopt dat er wat problemen waren bij de online voting”, bevestigt de openbare omroep aan Gazet van Antwerpen. “Er waren zoveel stemmers dat onze servers even kraakten. De technische problemen werden zo snel mogelijk verholpen. Het eindresultaat was dan ook representatief”, aldus de VRT. Toch hebben heel wat mensen niet kunnen stemmen tot het einde van de show.